Sinds dit jaar is Mosadex gecertificeerd op niveau 3 op de CO₂-Prestatieladder. De totaalleverancier in de farmaceutische zorg hoopt dat het werken met de Ladder ook medewerkers en ketenpartners inspireert en motiveert om actief aan de slag te gaan met CO₂-reductie. “Als je echt verandering wilt creëren, moet je van je laten horen, zowel binnen je organisatie als daarbuiten.”
Samen elke dag beter, luidt het motto van Mosadex. Daarmee doelt het farmaceutische bedrijf niet alleen op haar bijdrage aan de gezondheid van mensen, maar ook op het creëren van een schone en duurzame toekomst. Projectleider Aniek Aalbers: “We deden al dingen in het kader van de Sustainable Development Goals (SDG’s), maar we wilden onze positieve bijdrage aan het klimaat nog verder vergroten. In 2022 ben ik met twee collega’s een werkgroep gestart om binnen Mosadex actiever met duurzaamheid aan de slag te gaan. In 2023 zijn we specifieker na gaan denken over de stappen die we hierin gingen maken. Daar was de reductie van CO₂ een onderdeel van.”
Aan de slag met de CO2-Prestatieladder
Het ontbrak volgens Aalbers alleen aan tools en methodieken om onze impact te meten en structureel te verlagen. “Via via kwamen we in aanraking met de CO₂-Prestatieladder. Dat was voor ons het ontbrekende middel om structureel te kunnen werken aan CO₂-reductie. De keuze om hiermee aan de slag te gaan, was dan ook snel gemaakt. Al snel kwamen we erachter dat we externe hulp nodig hadden. Het was allemaal redelijk nieuw voor ons en we wisten simpelweg niet goed waar we moesten beginnen. Daarom hebben we een duurzaamheidsadviseur ingeschakeld. Deze heeft ons stap voor stap geholpen bij het maken van een planning en een aanpak van het proces. Tegelijkertijd wilden we ook weer niet te veel neerleggen bij de adviseur. Uiteindelijk moeten we het allemaal zelf doen en willen we dus ook zelf de kennis in huis hebben.”
Beginnen met een nulmeting
Om effectief te kunnen werken aan besparing van CO₂-uitstoot moet je eerst weten waar je staat, zegt Aalbers. “Uit enthousiasme wilde ik meteen starten met allerlei besparingsmaatregelen, maar onze Chief Operational Officer (COO) en tevens interne opdrachtgever benadrukte dat we voordat we aan de slag konden eerst een nulmeting moesten doen. Daar had hij natuurlijk helemaal gelijk in. Als je geen goed beeld hebt van de huidige situatie kun je ook niet gestructureerd werken aan verbetering. Bovendien loop je het risico maatregelen te nemen die later misschien niet de meest efficiënte blijken. Bij zowel ons hoofdkantoor als onze verschillende organisatieonderdelen (zie kader, red.) hebben we de CO₂-uitstoot van scope 1 en 2 in kaart gebracht.”
Over Mosadex
Mosadex is totaalleverancier van geneesmiddelen, medicatieveiligheid en innovatie in de zorg. De farmaceutische groothandel levert producten en diensten aan meer dan 800 aangesloten zelfstandige apotheken, 500 Service Apotheken, 250 zorginstellingen, 300 drogisterijen en meer dan 11 miljoen (zorg-)consumenten in Nederland. De Mosadex Groep bestaat uit twaalf ondernemingen verspreid over Nederland.
CO2-Prestatieladder stok achter de deur
De nulmeting vormde de basis voor het stellen van de ambities en doelen. Aalbers: “Hierbij gebruiken we de termen roofshot en moonshot. Een roofshot is een doel dat realistisch is en binnen handbereik ligt. Bijvoorbeeld 51 procent minder CO₂-uitstoot in 2027 ten opzichte van 2023. Een moonshot is een doel waar we van dromen. Dat motiveert om ermee aan de slag te gaan. De CO₂-Prestatieladder vormt hierbij een stok achter de deur. Het feit dat je elk jaar wordt gecontroleerd en over je ambities en resultaten moet communiceren, zorgt ervoor dat je hier blijvend mee aan de gang bent. Dat was ook precies waar we naar op zoek waren.”
Groene stroom van Nederlandse bodem
De eerste stap was kijken naar de impactvolle slagen binnen scope 1 en 2, zegt Aalbers. “De grootste was overstappen naar Nederlandse groene stroom
. Dat doen we per 1 januari 2025. We dachten dat we dit al hadden, maar we bleken Europese groene stroom te hebben. Nederlandse groene stroom is wel wat duurder, dus we moesten eerst het bestuur overtuigen van het belang hiervan. Daarnaast zijn we bezig met het elektrificeren van ons wagenpark. Dat doen we onder meer door medewerkers te stimuleren te kiezen voor een elektrische leaseauto. Mogelijk verplichten we dit op termijn. Verder zijn we bij een van de organisatieonderdelen bezig met het opzetten van een overkapping met zonnepanelen op de parkeerplaats en zijn we van drie naar twee groothandels gegaan. Dat zal ook een aanzienlijk verschil maken in onze CO2-uitstoot.”
Organisatie inspireren en motiveren
In juli 2024 werd Mosadex gecertificeerd op niveau 3 van de CO₂-Prestatieladder. Deze certificering is volgens Aalbers niet alleen van belang voor het stellen en behalen van doelen, maar heeft ook een inspirerende werking. “Als je echt verandering wilt creëren, moet je van je laten horen. De Ladder stimuleert ook om breed te communiceren, zowel intern als extern. Intern roepen we medewerkers via intranet, nieuwsbrieven en schermen in kantines op om mee te denken over slimme maatregelen om uitstoot te verminderen. Zelf heb ik nu in mijn e-mailhandtekening staan: Wist je dat elk mailtje van 1MB tot wel 20 gram CO₂ uitstoot? Delete mails (als dat kan) en beperk je uitstoot. Daar krijg ik positieve reacties op. Het zet mensen aan het denken. Verschillende collega’s hebben dit overgenomen in hun handtekening.”
Certificaat maakt duurzaamheid tastbaar
Ook in de communicatie naar buiten toe zet Mosadex de Ladder en hun certificering in. Aalbers: “Het is een goed middel om ons uit te spreken over duurzaamheid. Dat is niet alleen belangrijk richting klanten en leveranciers, maar maakt je ook aantrekkelijker als werkgever. We merken dat vanuit jongeren steeds meer de vraag komt wat we doen op het gebied van duurzaamheid. Een certificaat maakt het dan echt concreet en tastbaar. Duurzaamheid is toch vaak een abstract onderwerp. Ik merk ook dat dat papiertje binnen de hele organisatie een gevoel van trots heeft gebracht. Dat is heel mooi om te zien.”
Samen verder vooruit denken
Om de komende jaren verdere stappen te zetten, heeft het projectteam bij alle organisatieonderdelen een coördinator aangewezen, zegt Aalbers. “Dit zijn onze ‘ambassadeurs’: collega’s die affiniteit hebben met duurzaamheid, data kunnen vergaren en willen meedenken over verdere reductie. We hebben nu voor de komende drie jaar doelen gesteld met bijbehorende maatregelen, maar wat komt daarna? Daar moeten we nu alvast over nadenken. We kunnen vanuit het projectteam allemaal plannen bedenken, maar het is slimmer dat samen te doen. Niet alleen vanwege de betrokkenheid, maar ook om tot betere oplossingen te komen die aansluiten bij de praktijk en de lokale operatie.”
Aan de slag met de keten
Nu Mosadex de eerste stappen heeft gezet met de CO2-Prestatieladder groeit de ambitie, zegt Aalbers. “We willen ook in de rest van de keten stappen zetten. De impact van het rondrijden van medicijnen is nu niet meegenomen in de nulmeting en certificering omdat we onze logistiek uitbesteden. Terwijl transport een flink aandeel heeft in onze uitstoot. We gaan onderzoeken of we samen met onze vervoerder inzicht kunnen krijgen in de voetafdruk van het transport. Ook zou het mooi zijn als we bij de distributie de handen ineen kunnen slaan met concurrenten. Door strengere regelgeving is het straks niet meer mogelijk om met een benzine- of dieselbusje de binnenstad in te gaan. Daar moeten we gezamenlijk een oplossing voor vinden. Werken aan duurzaamheid is geen concurrentiestrijd, maar doe je voor de hele planeet.”