Wat is de CO₂-Prestatieladder?
De CO₂-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland, dat bedrijven en overheden ondersteunt bij het verminderen van energieverbruik, CO₂-uitstoot en kosten. De CO₂ -Prestatieladder kan gebruikt worden als aanbestedingsinstrument, om zo de markt te vergroenen, en als CO₂-managementsysteem, om zo eigen uitstoot en energieverbruik te verminderen.
Wat is een CO₂-managementsysteem?
De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem. Een managementsysteem is een samenhangend geheel van afspraken en werkwijzen en een organisatiestructuur voor een planmatige en systematische beheersing en verbetering van bedrijfsprocessen om de gestelde doelen te realiseren. Andere bekende managementsystemen zijn bijvoorbeeld ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem), ISO 14001 (milieumanagementsysteem) en ISO 50001 (energiemanagementsysteem). Alle managementsystemen zin gericht op continue verbetering en hebben een PCDA-cyclus (Plan Do Check Act).
De CO₂-Prestatieladder is een geaccrediteerd systeem maar wat houdt dat eigenlijk in?
De CO2-Prestatieladder (zowel versie 3.1 als versie 4.0) is in Nederland door de Raad voor Accreditatie (RvA) en in België door BELAC geaccepteerd als een geaccrediteerd certificeringsysteem conform NEN-EN-ISO-IES 17021-1, certificatie van managementsystemen. De RvA-acceptatie voor dit schema is bekend als S571. De Raad voor Accreditatie en BELAC accrediteren Certificerende Instellingen. Deze organisaties garanderen deskundig, onpartijdig en onafhankelijk toezicht op de beoordeling van de Certificerende Instellingen.
Certificerende Instellingen die aan de norm (CO2-Prestatieladder) voldoen, krijgen een formele accreditatie. Dat houdt in dat ze gebruik mogen maken van het accreditatiemerk. Certificaten en rapporten die van dit merk zijn voorzien worden in vrijwel alle landen wereldwijd geaccepteerd.
Hoeveel CO₂ reduceren organisaties met de CO₂-Prestatieladder?
Er is door de Universiteit van Utrecht wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van organisaties die zijn gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder. Bij de onderzochte organisaties bedroeg de CO₂-reductie van 2010 tot en met 2013, 3,2 procent per jaar. Dit terwijl het gemiddelde energiebesparingstempo in Nederland 1,5 procent per jaar bedraagt. Organisaties met een certificaat reduceren dus twee keer zoveel CO2.
Wie is eigenaar van de CO₂-Prestatieladder?
Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) is eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder. Lees hier meer over de stichting.