Veelgestelde vragen over de CO₂-Prestatieladder

Heeft u een vraag over de CO₂-Prestatieladder? Wij hebben de meest gestelde vragen voor u verzameld in onze FAQ.

Over de CO₂-Prestatieladder

Wat is de CO₂-Prestatieladder?

De CO₂-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland, dat bedrijven en overheden ondersteunt bij het verminderen van energieverbruik, CO₂-uitstoot en kosten. De CO₂ -Prestatieladder kan gebruikt worden als aanbestedingsinstrument, om zo de markt te vergroenen, en als CO₂-managementsysteem, om zo eigen uitstoot en energieverbruik te verminderen.

Wat is een CO₂-managementsysteem?

De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem. Een managementsysteem is een samenhangend geheel van afspraken en werkwijzen en een organisatiestructuur voor een planmatige en systematische beheersing en verbetering van bedrijfsprocessen om de gestelde doelen te realiseren. Andere bekende managementsystemen zijn bijvoorbeeld ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem), ISO 14001 (milieumanagementsysteem) en ISO 50001 (energiemanagementsysteem). Alle managementsystemen zin gericht op continue verbetering en hebben een PCDA-cyclus (Plan Do Check Act).

De CO₂-Prestatieladder is een geaccrediteerd systeem maar wat houdt dat eigenlijk in?

De CO2-Prestatieladder (zowel versie 3.1 als versie 4.0) is in Nederland door de Raad voor Accreditatie (RvA) en in België door BELAC geaccepteerd als een geaccrediteerd certificeringsysteem conform NEN-EN-ISO-IES 17021-1, certificatie van managementsystemen. De RvA-acceptatie voor dit schema is bekend als S571. De Raad voor Accreditatie en BELAC accrediteren Certificerende Instellingen. Deze organisaties garanderen deskundig, onpartijdig en onafhankelijk toezicht op de beoordeling van de Certificerende Instellingen.

Certificerende Instellingen die aan de norm (CO2-Prestatieladder) voldoen, krijgen een formele accreditatie. Dat houdt in dat ze gebruik mogen maken van het accreditatiemerk. Certificaten en rapporten die van dit merk zijn voorzien worden in vrijwel alle landen wereldwijd geaccepteerd.

Hoeveel CO₂ reduceren organisaties met de CO₂-Prestatieladder?

Er is door de Universiteit van Utrecht wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de CO2-uitstoot van organisaties die zijn gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder. Bij de onderzochte organisaties bedroeg de CO₂-reductie van 2010 tot en met 2013, 3,2 procent per jaar. Dit terwijl het gemiddelde energiebesparingstempo in Nederland 1,5 procent per jaar bedraagt. Organisaties met een certificaat reduceren dus twee keer zoveel CO2.

Wie is eigenaar van de CO₂-Prestatieladder?

Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) is eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder. Lees hier meer over de stichting.

Aanmelden, betalen en inloggen

Ik heb betaald, maar heb nog geen inloggegevens ontvangen?

  • Nadat u de factuur heeft betaald, moet onze collega deze handmatig op betaald zetten in onze database. Dit gebeurt op maandag en u ontvangt hierop de inloggegevens.
  • Het kan dus zijn dat u wel betaald heeft, maar dat onze collega dit nog niet heeft verwerkt. Wacht u tot de eerstvolgende maandag.

Waar kan ik mijn organisatie aanmelden voor certificering?

U kunt uw organisatie hier aanmelden om met de certificering aan de slag te gaan.

Wat kost het om een certificaat voor de CO₂-Prestatieladder te behalen?

1. Als certificaathouder betaalt u jaarlijks contributie aan SKAO. Zie hiervoor onze tarieven. Het tarief dat voor uw organisatie van toepassing is, is afhankelijk van de grootte of omzet van uw organisatie.

2. U betaalt ook kosten aan de certificerende instelling (CI) die bij uw organisatie de audit afneemt. De kosten hiervan zijn tevens afhankelijk van uw organisatiegrootte, het ambitieniveau en dergelijken. Vraag de CI van uw keuze voor diens tarieven. Zie voor alle CI’s deze pagina.

3. Sommige organisaties kiezen ervoor om een adviesbureau in te schakelen bij de ondersteuning van het certificeringstraject. Dit is geen vereiste bij de implementatie van de CO2-Prestatieladder. Een adviseur kan u echter wel bijstaan en op weg helpen. Hier zijn ook kosten aan verbonden.

Wanneer moet ik betalen?

  • Bij eerste aanmelding ontvangt uw organisatie direct een factuur voor de rest van het jaar. Pas na betaling ontvangt u inloggegevens.  
  • Daarna vindt facturatie jaarlijks in april plaats.  
  • Een maand van tevoren ontvangt uw organisatie een vooraankondiging voor de facturatie, met het verzoek om de gegevens die bij ons bekend zijn te checken.  

Wanneer krijg ik inloggegevens?

  • Nadat u de factuur heeft betaald, moet onze collega deze handmatig op betaald zetten in onze database. Dit gebeurt op maandag en u ontvangt hierop de inloggegevens.
  • Het kan dus zijn dat u wel betaald heeft, maar dat onze collega dit nog niet heeft verwerkt. Wacht u tot de eerstvolgende maandag.

Ik kan niet inloggen: ik ben een nieuw contactpersoon voor onze organisatie

Let op: registreert u de organisatie niet opnieuw. 

  • De huidige CO₂-manager kan zelf de bedrijfs- en contactgegevens aanpassen, dus ook een nieuw contactpersoon toevoegen. Dit kan in de inlogomgeving
  • Bent u de nieuwe CO₂-manager en moet deze gewijzigd worden? Dan helpen we u hier graag bij. Stuurt u dan alstublieft uw gegevens en het verzoek naar [email protected].  

Ik kan niet inloggen: ik ben mijn wachtwoord vergeten of wil deze wijzigen

Het wijzigen van uw wachtwoord kunt u zelf doen. Klik op ‘Vraag nieuw wachtwoord aan’ op de inlogpagina. Wilt u hier liever hulp bij? Bel ons dan, dan wordt het nieuwe wachtwoord telefonisch doorgegeven.

Wanneer staat mijn organisatie tussen de lijst van gecertificeerde bedrijven?

Uw organisatie wordt pas gepubliceerd op de website van SKAO als het CO2-bewust Certificaat is behaald. Uw Certificerende Instelling (CI) stuurt het certificaat aan SKAO door, daar hoeft u verder niets voor te doen. Twijfelt u of uw CI het certificaat aan ons heeft doorgestuurd, doe dan navraag bij uw CI. Is het certificaat naar ons opgestuurd maar staat u toch niet op de website vermeld, geef dit dan aan SKAO door via [email protected].

Certificeren

Wat zijn de voordelen van het behalen van een certificaat voor de CO₂-Prestatieladder?

  • CO₂-reductie en energiebesparing: U vermindert uw energieverbruik en draagt actief bij aan de reductie van CO₂-uitstoot.
  • Gunningvoordeel: U profiteert van CO₂-gerelateerd gunningvoordeel bij aanbestedingen, waardoor u meer kans maakt om aanbestedingen te winnen.
  • Lagere kosten: door de energie die u bespaart, verlaagt u ook uw energierekening. Innovatieve maatregelen die u neemt kunnen op de langere termijn ook kostenbesparend zijn.
  • U maakt gebruik van een internationaal erkend managementsysteem.

Welke organisaties hebben al een certificaat voor de CO₂-Prestatieladder?

Er zijn meer dan 8000 organisaties met een certificaat voor de CO2-Prestatieladder, en meer dan 300 aanbestedende diensten zetten de CO2-Prestatieladder in bij aanbestedingen. Voor een overzicht van deze gecertificeerde organisaties, zie de pagina met Deelnemers.

Hoe werkt aanmelden voor de CO₂-Prestatieladder?

U kunt uw organisatie aanmelden voor de CO₂-Prestatieladder via deze link. Hier vult u uw persoonlijke gegevens en organisatiegegevens in. Na ontvangst van uw betaling ontvangt u van ons inloggegevens waarmee u toegang krijgt tot Mijn CO₂-Prestatieladder. In deze online omgeving kunt u de bestanden uploaden die vereist zijn om een certificaat te kunnen behalen.

Hoe kan mijn organisatie een certificaat behalen?

Een organisatie die zich wil laten certificeren voor de CO₂-Prestatieladder moet voldoen aan de eisen van de CO₂-Prestatieladder. Een externe auditor controleert of dit zo is. De eisen van de CO₂-Prestatieladder staan in onze norm en bestaan uit een algemeen deel, waar alle organisaties aan moeten voldoen, en een deel dat specifiek gaat over het ambitieniveau dat u als organisatie kiest. Kies u bijvoorbeeld voor niveau 3, dan moet u dus voldoen aan de algemene eisen en de eisen die specifiek gaan over niveau 3. Lees hier[JS1]  meer over Certificeren voor de CO₂-Prestatieladder.

Welke versie van de CO₂-Prestatieladder moet ik kiezen?

Vooralsnog kunnen organisaties alleen een certificaat behalen voor versie 3.1 van de CO₂-Prestatieladder. De eisen van versie 3.1 leest u in ons CO₂-Prestatieladder 3.1-handboek.
De eisen van versie 4.0 kunt u al wel inzien via Mijn CO₂-Prestatieladder. Lees hier meer over de geldigheid van de verschillende versies van de CO₂-Prestatieladder.

Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar om aan de eisen te voldoen?

Op de webpagina Documenten staan diverse Praktische Gidsen die u kunt raadplegen als hulpmiddel bij het certificeren voor CO₂-Prestatieladder 3.1.
Voor versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder hebben wij een digitale omgeving ontwikkeld waarin u de eisen op overzichtelijke manier  kunt raadplegen en waaraan op de relevante plekken ook extra uitleg en voorbeelden zijn toegevoegd. Wij blijven hier doorlopend content aan toevoegen om u op weg te helpen.

Verder hebben wij een maatregellijst ontwikkeld die u ter inspiratie kunt raadplegen en kunt u ook de publicaties van andere organisaties inzien ter inspiratie voor uw eigen publicaties.

Kunnen kleine organisaties zich certificeren voor de CO₂-Prestatieladder?

Ja, kleine organisaties kunnen zich certificeren en komen in aanmerking voor bepaalde vrijstellingen, afhankelijk van hun omvang en omzet.

Welke partijen kunnen een audit afnemen bij mijn organisatie?

SKAO heeft een lijst opgesteld van alle Certificerende Instellingen (CI’s) die een audit mogen afnemen voor de CO₂-Prestatieladder. Alleen deze partijen zijn door SKAO bevoegd verklaard tot het afgeven van een CO2-bewust certificaat. Al deze CI’s zijn door de Raad voor Accreditatie of BELAC geaccrediteerd.

Hoe vaak worden audits uitgevoerd?

Na een initiële audit volgen jaarlijkse controles en een driejaarlijkse hercertificatieaudit.

Hoe lang duurt een audit?

Om de duur van de audit te bepalen heeft SKAO de auditdagentabel gepubliceerd. Dit document geeft Certificerende Instellingen (CI’s) een richtlijn voor de minimumtijd die een audit bij een organisatie vraagt. Deze verwachte tijdsbesteding is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de omvang van de te certificeren organisatie en het (gewenste) ladderniveau. De auditdagentabel moet ervoor zorgen dat de Certificerende Instelling voldoende tijd heeft om een goede beoordeling uit te voeren en daarmee de kwaliteit van de Ladderbeoordelingen te borgen.

Aanbesteden

Welke opdrachtgevers zetten de Ladder in bij aanbestedingen?

Er zijn meer dan 8000 organisaties met een certificaat voor de CO2-Prestatieladder, en meer dan 300 aanbestedende diensten zetten de CO2-Prestatieladder in bij aanbestedingen. Dit zijn onder andere partijen van de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en provincies. Voor een overzicht van deze aanbestedende diensten, zie de pagina met Deelnemers.

Kan ik maatschappelijk verantwoord inkopen met de CO₂-Prestatieladder?

Jazeker. De CO2-Prestatieladder is onderdeel van de handreiking Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Voor meer informatie zie de website van PIANOo.

Hoe zet ik de CO₂-Prestatieladder in bij een aanbesteding?

De CO2-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument bestaat uit een BPKV-criterium CO2-Prestatieladder dat kan dienen als basis voor gunningsvoordeel in een aanbesteding. In Handreiking Aanbesteden 3.1 wordt beschreven hoe dit criterium kan worden ingezet. Deze handreiking bevat ook de tekst van het criterium. Lees meer op de pagina over Aanbesteden met de CO₂-Prestatieladder.

Mag ik de CO₂-Prestatieladder inzetten als geschiktheidseis of selectiecriterium?

De CO2-Prestatieladder is niet geschikt als geschiktheidseis of selectiecriterium.

Hiervoor zijn verschillende redenen:

–   De implementatie van de CO2-Prestatieladder binnen een organisatie kost tijd en moeite. In de meeste situaties zal het disproportioneel zijn om van een organisatie te eisen dat, voorafgaand aan de inschrijving op een specifiek project, de gehele organisatie gecertificeerd dient te worden. Een dergelijke eis is niet redelijk voor een project dat slechts een (klein) deel van de omzet van de organisatie zal vormen. Aanbestedingsrechtelijk gezien is er dan onvoldoende verband tussen de eis en het voorwerp van de opdracht. Ook om die reden is een dergelijke eis als geschiktheidscriterium of selectiecriterium niet toegestaan.

–   Het hanteren van een certificaat als geschiktheidscriterium of selectiecriterium heeft tot gevolg dat partijen zonder het gevraagde (niveau van het) certificaat niet kunnen meedoen resp. minder kans hebben om geselecteerd te worden. Dit werkt discriminerend voor bijvoorbeeld buitenlandse partijen of kleine bedrijven. Aanbestedingsrechtelijk gezien is dit niet toegestaan.

Dit uitgangspunt geldt voor alle aanbestedingen: Europees, nationaal, en onderhands. Bij kleine opdrachten is een dergelijke geschiktheidseis net zo goed discriminerend. Bij onderhandse opdrachten vindt sowieso geen nadere selectie plaats.

Welk gunningvoordeel moet ik per niveau van de CO₂-Prestatieladder geven?

Bij elk CO2-Prestatieambitieniveau hoort een gunningvoordeel. Als opdrachtgever bepaalt u zelf het gunningvoordeel per niveau. De meeste opdrachtgevers werken met percentages maar het is ook mogelijk om met vaste bedragen of met punten te werken.

De hoogte van het gunningvoordeel en de wijze waarop dit berekend wordt, moet beschreven worden in de aanbestedingsdocumenten van de opdrachtgever, zodat duidelijk is hoe dit voordeel zich verhoudt tot de waardering van andere kwalitatieve elementen (BPKV-criteria) van de inschrijving, zie Handreiking Aanbesteden 3.1.

Hoe weet ik of een organisatie het ambitieniveau waarmee ze inschrijft echt behaalt?

Organisaties die inschrijven op een aanbesteding waarin het BPKV-criterium CO2-Prestatieladder is opgenomen kunnen op twee verschillende manieren voldoen aan dit criterium. In beide gevallen moet de organisatie binnen een jaar na gunning en vervolgens jaarlijks, gedurende de looptijd van het project, aantonen dat het voldoet aan het BPKV-criterium CO2-Prestatieladder:

–   Door een CO2-bewust Certificaat op het gekozen ambitieniveau te overleggen. Hiermee toont de inschrijver aan dat deze voldoet aan de eisen van de Ladder, ook bij de uitvoering van projecten.

–   Door projectspecifiek aan de eisen van het BPKV-criterium op het gekozen ambitieniveau te voldoen en daarover een projectverklaring te overleggen.

Zie Handreiking Aanbesteden 3.1.

Hoe weet ik of de gegunde organisatie maatregelen op mijn project neemt?

Als het voldoen aan het BPKV-criterium wordt aangetoond met het CO2-bewust Certificaat, dan heeft het gecertificeerde bedrijf een werkend CO2-managementsysteem dat jaarlijks wordt geaudit. Tijdens deze audit wordt niet alleen gekeken naar de doelstellingen en maatregelen op bedrijfsniveau, maar steeksproefgewijs worden ook de projecten met CO2-Prestatieladder gunningvoordeel onderzocht die een bedrijf uitvoert. De audit wordt jaarlijks door een onafhankelijke Certificerende Instelling (CI) uitgevoerd.

Als het voldoen aan het BPKV-criterium projectspecifiek wordt aangetoond, dan moet een bedrijf reductiemaatregelen nemen op het project en onderzoekt een CI of deze maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd worden en stelt hierover een projectverklaring op.

CO₂-Prestatieladder versie 4.0

Hoe is bepaald wat de inhoud is van de nieuwe versie van de CO₂-Prestatieladder?

Brancheorganisaties en opdrachtgevers hebben samen in het Centraal College van Deskundigen (CCvD) overlegd over de inhoud van de nieuwe norm. De vertegenwoordigers hebben regelmatig overlegd met hun achterban over elke voorgenomen wijziging. CO₂-Prestatieladder versie 4.0 is dus – net als voorgaande versies – samen met de markt ontwikkeld.

Wat houdt trede 1 van CO₂-Prestatieladder 4.0 op hoofdlijnen in?

Trede 1 van CO₂-Prestatieladder versie 4.0 is vergelijkbaar met niveau 3 van CO₂-Prestatieladder versie 3.1. Een organisatie gaat aan de slag met kortetermijndoelen (tot 3 jaar) en met het energiegebruik en de uitstoot van de eigen organisatie (scope 1 en scope 2).

Wat houdt trede 2 van CO₂-Prestatieladder 4.0 op hoofdlijnen in?

Trede 2 van CO₂-Prestatieladder 4.0 richt zich net als niveau 5 van CO₂-Prestatieladder versie 3.1 op de waardeketen (scope 3) van een organisatie. De focus ligt op de belangrijkste activiteiten van een organisatie en op de middellange termijn (5 tot 10 jaar).

Wat houdt trede 3 van CO₂-Prestatieladder 4.0 op hoofdlijnen in?

Trede 3 gaat verder dan elk niveau van CO₂-Prestatieladder versie 3.1. De nadruk ligt op het lange-termijndoel (tot 2050) van nul uitstoot, zowel voor de eigen activiteiten (scope 1 en 2) als voor de keten (scope 3). Een organisatie wordt ook gestimuleerd om voorbij de keten te kijken naar uitstoot die buiten de scopes valt, zoals vermeden emissies of emissies uit verbranding van biomassa.

Vanaf wanneer kan mijn organisatie een certificaat behalen voor CO₂-Prestatieladder versie 4.0?

Vanaf 14 juli 2025, een halfjaar na publicatie van de nieuwe norm, kunt u als organisatie een certificaat behalen voor CO₂-Prestatieladder versie 4.0. U kunt zich in het eerste halfjaar al wel oriënteren op versie 4.0 en nadenken over wat de wijzigingen voor uw organisatie betekenen. De eisen van versie 4.0 kunt u al inzien via Mijn CO₂-Prestatieladder. Lees hier meer over de geldigheid van de verschillende versies van de CO₂-Prestatieladder.

Meer weten? Schrijf u in voor ons live online event: Ontdek CO2-Prestatieladder 4.0: Op weg naar 0 uitstoot

Ik heb al een certificaat voor versie 3.1. Tot wanneer heb de tijd om over te stappen naar versie 4.0?

Uiterlijk bij uw eerste audit na 14 januari 2027 moet u definitief overstappen. Tot die datum kunt u bij een audit nog kiezen voor een (her)beoordeling op CO₂-Prestatieladder versie 3.1.

Vanaf wanneer mogen opdrachtgevers in aanbestedingen gaan vragen naar versie 4.0?

Omdat veel certificaathouders in 2025 en 2026 waarschijnlijk nog niet zullen zijn overgestapt, vragen we aanbestedende diensten om pas op z’n vroegst in 2026 te beginnen met het gebruik van versie 4.0 in aanbestedingen. Het belangrijkste is dat de markt er echt klaar voor is; bij twijfel adviseren we te wachten tot 14 januari 2027. Vanaf 14 januari 2027 adviseren we aanbestedende diensten Handboek 3.1 niet meer te gebruiken bij aanbestedingen.

Is een 4.0-certificaat ook geldig bij een aanbesteding waarin nog versie 3.1 wordt gevraagd?

In de overgangsperiode van CO₂-Prestatieladder versie 3.1 naar CO₂-Prestatieladder 4.0 kunnen 4.0-certificaten worden geaccepteerd in een aanbesteding op basis van Handboek 3.1. Bijvoorbeeld: trede 1 in Handboek 4.0 staat gelijk aan niveau 3 in Handboek 3.

Is een 3.1-certificaat ook geldig bij een aanbesteding waarin om een 4.0-certificaat wordt gevraagd?

Nee, een certificaat voor versie 3.1 is niet geldig in een aanbesteding op basis van versie 4.0. Dit komt omdat versie 4.0 in veel gevallen verder gaat dan versie 3.1.

Onze organisatie is CSRD-plichtig. Hoe kan CO₂-Prestatieladder 4.0 hier een bijdrage aan leveren?

Doordat u met de CO₂-Prestatieladder een CO₂-managementsysteem implementeert, kan uw organisatie hier steeds opnieuw op terugvallen als onderbouwing van het jaarlijkse CSRD-duurzaamheidsverslag. Tijdens de ontwikkeling van CO₂-Prestatieladder 4.0 is rekening gehouden met CSRD. CO₂-Prestatieladder 4.0 hanteert zoveel mogelijk dezelfde randvoorwaarden als CSRD, om te voorkomen dat u dubbel werk moet doen.
Lees hier meer over de relatie tussen de CO₂-Prestatieladder en CSRD.

In de GWW is Milieukostenindicator een belangrijk meetindicator. Hoe wordt hier aansluiting bij gezocht in CO₂-Prestatieladder versie 4.0?

De Milieukostenindicator (MKI) kan voor projecten dienen als CO₂-footprint, mits de CO₂-component specifiek benoemd wordt. Dit voorkomt dubbele berekeningen en houdt de focus op CO₂-reductie.

Begrippen volgens de CO₂-Prestatieladder

Wat betekent scope 1, 2 en 3?

‘Scopes’ in het Greenhouse Gas Protocol geven categorieën aan voor verschillende CO₂-uitstootbronnen. Scope 1 is directe uitstoot door verbranding binnen het bedrijf, zoals gasverbruik of brandstof voor machines. Scope 2 omvat indirecte uitstoot door elektriciteitsverbruik dat elders wordt opgewekt. Scope 3 is de ketenbrede uitstoot en bevat emissies van ingekochte goederen tot aan transport en downstreamgebruik door klanten. Scope 3 is breed en omvat alle ketengerelateerde uitstoot die niet direct aan het eigen bedrijf te relateren is.

Wat is groene stroom volgens de CO₂-Prestatieladder?

De definitie van groene stroom volgens de CO₂-Prestatieladder is elektriciteit die is opgewekt door zon, wind, water of biomassa en die is geproduceerd in hetzelfde land als waar het gebruikt wordt. Lees hier meer over groene stroom volgens de CO₂-Prestatieladder.

Nieuwsbrief ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Taal
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.