NIEUWS 30 mei 2018 Nieuws van SKAO
Ministerie IenW: "Met de Ladder dragen wij bij aan een oplossing voor het klimaatprobleem"
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) behaalt niveau 4 van de CO2-Prestatieladder. Op dinsdag 29 mei nam staatssecretaris Stientje van Veldhoven het certificaat in ontvangst. Lees hier verder voor het (foto)verslag van de uitreiking.
Met het behalen van niveau 4 op de CO2-Prestatieladder, zijn zowel het ministerie IenW als Rijkswaterstaat gecertificeerd. Tijdens de certificaatuitreiking gaf de staatssecretaris de symbolische estafettestokken, die staan voor duurzaamheid en de CO2-Prestatieladder, door aan het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK), gemeente Barneveld, gemeente Harderwijk en gemeente Bronckhorst. Hiermee geven de overheidsinstellingen aan het goede voorbeeld van het Ministerie van IenW te volgen door de Ladder te implementeren voor systematische en structurele CO2-reductie.
CO2 reduceren met elektrische auto’s en CO2-monitoring
Richard Hovinga, projectleider CO2-Prestatieladder bij het Ministerie IenW, vertelde tijdens de uitreiking over de drie pijlers waar de overheidsinstelling zich de komende jaren op gaat richten. Deze pijlers zijn het eigen energieverbruik, het energieverbruik binnen projecten en uiteindelijk het verlagen van de CO2-voetafdruk van de hele keten. Daar sluit de CO2-Prestatieladder naadloos bij aan. Vervolgens deelde Rudy van Mierlo, energieadviseur en CO2 monitoring bij Rijkswaterstaat, de energiebesparingsmaatregelen van IenW met het publiek. De grote tip van het ministerie om daadwerkelijk slagen te maken met CO2-reductie? Overstappen op elektrische of hybride auto’s. Daarmee heb je de grootste klapper te pakken, aldus Van Mierlo.
Zo maakt Rijkswaterstaat gebruik van 100 elektrische auto’s. Het elektriciteitsverbruik in de gebouwen wordt bijgehouden via CO2-monitoring en dashboards, waarna passende maatregelen genomen kunnen worden om het verbruik van de al groen ingekochte stroom uit Nederlands bodem te besparen. Daarnaast is IenW verhuisd naar een kantoorpand waarvan 99,7 procent van de bouwmaterialen zijn hergebruikt. Met onder andere deze stappen is het ministerie erin geslaagd de 4de trede van de CO2-Prestatieladder te behalen. Daar blijft het echter niet bij, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die de uitreiking afsloot met een toespraak.
1 megaton aan CO2-uitstoot structureel verminderen
“We zijn goed bezig, maar we zijn nog niet klaar”, zegt zij. “Dat betekent dat wenóg meer gaan sturen op CO2-reductie in onze keten. Vooral bij onze leveranciers in de grond-, weg- en waterbouw. Daar waar onze invloed in de markt het grootst is!”
Van Veldhoven: “Het is mijn ambitie om niet op de 4de trede te blijven staan, maar door te gaan naar de 5de trede. En daarvoor roep ik jullie allemaal op om ontzettend veel werk te maken van ook die laatste stap. Mijn ambitie is het, om in deze kabinetsperiode 1 megaton structureel aan CO2 te verminderen, door samen te werken met allerlei andere overheden aan duurzaam inkopen. Dus ik roep jullie op, ik roep alle andere overheden op, om alle stappen te nemen die we kunnen nemen. Als wij het kunnen, kunnen heel veel andere overheden het ook. Samen kunnen we echt het verschil maken. Ik reken op jullie.”
“Beetje bij beetje dragen wij bij aan een oplossing voor klimaatverandering, een probleem dat wij zelf hebben gecreëerd. De CO2-Prestatieladder helpt ons aan de nodige oplossing. Niet voor niets wordt onze Ladder door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) benoemd als best practice. Wat mij betreft mogen andere overheden daarom volgen en mag het een stuk drukker worden op de CO2-Prestatieladder.”