NIEUWS 10 juli 2017 Nieuws van SKAO
Voestalpine Railpro onderzoekt hergebruik van warmte uit freesfabriek
Voestalpine Railpro gaat onderzoeken of de restwarmte van de freesfabriek op haar terrein in Hilversum hergebruikt kan worden voor de verwarming van de kantoren. De spoorleverancier timmert al diverse jaren aan de weg om de CO2-footprint flink terug te dringen. Vanwege de inspanningen ontving het spoorbedrijf vorige maand een certificaat voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder. Met niveau 5 heeft de onderneming de hoogste trede op de ladder bereikt.
Eric Brink, teamleider kwaliteitsborging producten en duurzaamheidscoördinator bij Voestalpine Railpro: “Om niveau 5 te behalen, hebben we diverse maatregelen genomen om de CO2-emissie te reduceren. We hebben bijvoorbeeld snelloopdeuren geïnstalleerd op ons magazijn. Dit gebouw is vrij hoog, omdat vrachtauto’s makkelijk in en uit moeten kunnen rijden. Dit magazijn wordt verwarmd voor de opgeslagen producten en uiteraard de medewerkers. De snelloopdeuren zorgen ervoor dat er, tijdens de bedrijfsuren, niet te veel warmte verloren gaat en energie wordt bespaard.”
“Een andere aanpassing die we onlangs hebben gedaan is het vervangen van één centrale, grote verwarmingsketel. Deze ketel stond bij warmtevraag altijd vol aan. We hebben die vervangen door drie kleinere ketels die trapsgewijs inschakelen, afhankelijk van de vraag. De reductie ervan zal in de komende winter moeten blijken, de genomen stap is sowieso goed.”
Scopes CO2-Prestatieladder
Binnen de CO2-Prestatieladder bestaan drie scopes, vertelt Brink. “Scope 1 bestaat uit directe emissies, zoals verbruik van fossiele brandstof en aardgas. Daar heb je als bedrijf invloed op. Scope 2 is wat jezelf verbruikt, bijvoorbeeld elektriciteit. Een voorbeeld is de keuze voor groene stroom of grijze stroom. De energie wordt geleverd door een andere partij, maar je hebt er wel invloed op of het duurzaam is opgewekt. Bij Voestalpine Railpro gebruiken we honderd procent groene stroom.”
Scope 3 is de CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van alle producten die het bedrijf koopt, vervaardigt en verkoopt. “We zijn op dit moment aan het kijken hoe we een nog verdere reductie kunnen bereiken. Op dit moment loopt er een onderzoek naar hoe we energie kunnen hergebruiken uit de freesfabriek. Bij het frezen van de spoorstaven komt er schaafsel (spanen, red.) vrij. Bij de verwijdering van het schaafsel komt veel energie vrij dat we mogelijk willen gebruiken om onze gebouwen mee te verwarmen.”
Samenwerking in de keten
Voestalpine Railpro maakt eens per kwartaal haar CO2-inventarisatie om zo een betere beheersbaarheid op haar CO2-reductie te krijgen. “Op deze manier kunnen we makkelijk kwartalen met elkaar vergelijken.” Het spoorbedrijf ontwikkelde in 2013 met één van haar partners de ECO-dwarsligger. Bij de productie van de ECO-dwarsligger is de CO2-emissie minstens twintig procent lager dan bij een reguliere dwarsligger.
Brink: “We moeten als keten een verdere CO2-reductie bewerkstelligen. Met elkaar hebben we meer invloed op het totaal en versterken we het effect. Ik wil daarom ook alle energiemanagers en verantwoordelijken voor de CO2-reductie binnen de spoorbranche uitnodigen om bij elkaar te komen en informatie te delen om tot verdere CO2-reductie te komen. Het wordt tijd dat we weer goede en zinnige initiatieven met elkaar ontplooien.”