arrow_back

SKAO wenst u een ambitieus en ondernemend 2014 toe

De SKAO en de CO2-Prestatieladder kunnen terug kijken op een goed jaar, waarin er samen met markt en opdrachtgevers hard gewerkt is aan de verbetering van de systematiek. Daarnaast kon de Ladder rekenen op veel erkenning en versnelde de groei van het aantal afgegeven certificaten en opdrachtgevers die de Ladder inzetten bij aanbestedingen.

Voor het eerst sinds de start van de CO2-Prestatieladder in 2009, was 2013 een jaar zonder nieuw Handboek. Dat betekent niet dat er niet aan de systematiek gewerkt is. Vanuit bedrijven, brancheorganisaties, opdrachtgevers en CI’s krijgt de SKAO continu suggesties om de Ladder te verbeteren. Hier is intern en extern hard aan gewerkt en we hopen in 2014 hiervan het resultaat te presenteren.

 

De CO2-Prestatieladder begint steeds meer een begrip te worden in Nederland. Zo werd het instrument meermalen genoemd in de Klimaatagenda van het kabinet die in oktober werd gepresenteerd. We zijn benieuwd naar de uitwerking hiervan in het beleid de komende jaren. In een recent onderzoek van de VBDO bleek de bouwsector, mede onder invloed van de CO2-Ladder, het meest vooruitgang te hebben geboekt in de verduurzaming van hun productieketens. Daarnaast was er ook nog een nominatie voor een International Rail Awards. Dat de meerwaarde van de CO2-Ladder voor bedrijven en opdrachtgevers inmiddels ook buiten Nederland bekend begint te worden, bleek daarnaast ook uit het aantal uitnodigingen vanuit het buitenland voor presentaties over de CO2-Prestatieladder.


Nadat in maart het 300ste CO2-Bewust certificaat werd uitgereikt, verwachten we dit jaar ook nog de 400ste certificaathouder te verwelkomen. Daarmee is de groei van het aantal certificaten dit jaar bijna 120. Een groei van 20% ten opzichte van 2012. Andere belangrijke mijlpaal was het 100ste bedrijf op niveau 5. Honderd bedrijven op niveau 5 is mooi, maar het groeiend aantal bedrijven op de hoogste niveau van de ladder voedt ook de discussie over het onderscheidend vermogen die de ladder koplopers biedt.

Hierover is in 2013 uitgebreid gesproken binnen Centraal College van Deskundigen, Adviesraad en Bestuur van SKAO. Het in stand houden van het onderscheidend vermogen staat dan ook centraal in de doorontwikkeling van de CO2-Prestatieladder in het komende jaar en is het belangrijkste element in de “Ambities en Prioriteiten 2014-2015” die de SKAO begin januari 2014 publiceert. Deze zijn in 2013 middels een brede stakeholderconsultatie bepaald.

Wij hopen de in dat document verwoorde ambities komend jaar samen met u op te pakken en wensen u fijne feestdagen en een ondernemend 2014.

Gijs Termeer

Manager CO2-Prestatieladder, Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen

 

Prev:
Next: