arrow_back

Lowlands innoveert met Smart Grids

Llowlab op het terrein van popfestival Lowlands wordt gevoed door twee smart grids. Die geven een voorproefje van wat de energiewereld de komende jaren te wachten staat.

Innovatie-eiland Llowlab is een initiatief van een trits bedrijven, instellingen en universiteiten en moet festivalbezoekers op een aanschouwelijke manier enthousiast maken voor wetenschap en techniek. Sinds vandaag is het eiland open voor de bezoekers van het popfestival in de Flevopolder.

Een van de paviljoens op het Llowlab-eiland krijgt stroom van een experimenteel smart gridgebouwd door de TU Delft. Een windmolen en een zonnepaneel wekken de energie op. Daarmee worden onder andere de pompen van een bubbelbad gevoed en de verlichting van de entree. Met name de manier waarop windenergie aan het net wordt gekoppeld is vernieuwend. De stroom die de molen bij verschillende windsnelheden levert wordt omgezet naar een constante spanning.

 

Aggregaat

Een tweede smart grid voorziet de rest van Llowlab van stroom en is minder experimenteel. Bredenoord toont daar voor het eerst zijn ESaver, een nieuw concept stroomaggregaat. Het apparaat combineert een modern schoon dieselaggregaat (bij deze pilot 4 kW) met een zonnepaneel (2,8 kW) en een accu (4 kW).

Het brein van de ESaver schakelt slim tussen de verschillende stroombronnen en zorgt ervoor dat die optimaal worden ingezet, afhankelijk van de stroomvraag.

De zonnepanelen voeden de accu die de gevraagde spanning levert. Wanneer meer spanning wordt gevraagd of als de accu leeg dreigt te raken, springt het dieselaggregaatje aan.

Vraag
“Dat draait op die manier alleen maar in haar optimale werkgebied en niet zoals zo vaak op een veel te laag vermogen, als er tijdelijk minder spanning gevraagd wordt”, licht Paul Schurink van Bredenoord toe. Veldtesten wijzen volgens Schurink uit dat de ESaver tot maximaal 40 procent zuiniger is dan traditionele aggregaten. Het zonnepaneel is geïntegreerd in het apparaat en is inklapbaar bevestigd aan een telescopisch uitschuifbare mast. Tijdens transport valt alles netjes weg in de behuizing zodat er niks beschadigt. De dieselgenerator zelf is van het modernste type. Hij gebruikt synthetische diesel GTL, ofwel ‘gas to liquid’ wat een schoner verbrandingsproces oplevert.

De commerciële introductie van de ESaver vindt later dit jaar plaats tijdens vakbeurs Energie 2012. Met één apparaat kun je volgens Schurink door de bank genomen wel vier bouwketen van stroom voorzien, als het gaat om verlichting, computers en andere apparaten. Als de keten ook elektrisch verwarmd moeten worden, is het verstandig een extra aggregaat bij te schakelen. Gezien de weersverwachting zal dat voor Llowlab komend weekeinde niet nodig zijn.

 

Bron: Cobouw

 

 

Prev:
Next: