NIEUWS 10 november 2015 Nieuws van SKAO
Hoeveelheid broeikasgassen nog nooit zo hoog als in 2014
Een kleine maand voordat in Parijs wereldwijde afspraken worden gemaakt die verdere opwarming van de aarde moeten beperken, is er weer een negatief klimaatrecord vastgesteld. De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer was nog nooit zo hoog als in 2014.
De boodschap komt van de meteorologische organisatie van de VN, de World Meteorological Organisation (WMO). Maandag werden de bevindingen gepresenteerd in jaarlijkse WMO broeikasgassenrapport. Tussen 1990 en 2014 steeg het verwarmingseffect dat de broeikasgassen op de temperatuur hebben, de totale forcering van de dampkring, met 36 procent.
De uitstoot van kooldioxide, ook wel CO2, is de drijvende kracht achter het nieuwe record en veroorzaakt 83 procent van de stijging van de uitstoot over de afgelopen tien jaar. In 2014 was de concentratie kooldioxide 397.7 deeltjes per miljoen (ppm). Een concentratie van tussen de 400 en 500 ppm zou volgens wetenschappers het klimaat flink ontregelen.
De belangrijkste oorzaak voor de almaar stijgende hoeveelheid kooldioxide is het gebruik van fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en gas. Kooldioxide is volgens WMO-chef Michel Jarraud onzichtbaar, maar vormt een enorme dreiging. De gevolgen: extreme weersomstandigheden, hittegolven en overstromingen, stijging van de zeespiegel, de verzuring van de oceanen.
Van Kyoto tot COP21
Andere boosdoeners zijn methaan en lachgas, die ook onverminderd blijven stijgen sinds in 1997 in Kyoto de eerste wereldwijde afspraken over het klimaat werden gemaakt. Jarraud betreurt het dat ieder jaar de concentraties broeikasgassen nieuwe recordhoogten bereiken, terwijl elk jaar wordt beklemtoond dat er echt geen tijd meer te verliezen is. Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen moet er volgens het rapport nu echt iets gebeuren. Alleen dan kan de stijging van de temperatuur tot redelijke niveaus beperkt blijven.
Medio volgende maand moeten in Parijs tijdens de 21ste VN-klimaatconferentie - COP21 - knopen worden doorgehakt. Staatshoofden en regeringsleiders buigen zich dan over het terugdringen van de uitstoot in de hoop met een gezamenlijke inzet de stijging van de temperatuur deze eeuw te beperken tot maximaal 2 graden Celsius.
Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, is maandag in Parijs voor de voorbereiding van de klimaattop. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, het klimaat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, zei Dijksma voor haar vertrek. Demonstranten hebben grootse, geweldloze protesten aangekondigd.
Bron: ANP