CO2-footprint staat synoniem voor CO2-voetafdruk of carbon footprint: een maat, uitgedrukt in ton CO2, voor de uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen in het verkeer, luchtvaart, transport, productie van elektriciteit, verwarming et cetera, die in ieder geval separaat alle scope 1 en 2 emissies omvat.
U kunt uw organisatie hier aanmelden om met de certificering aan de slag te gaan.
Wij hebben een Praktische Gids gepubliceerd waarin alle stappen staan die u kunt doorlopen voor het behalen van een certificaat. Kijk voor een snel overzicht op pagina 12. In het Handboek staan alle eisen van de CO2-Prestatieladder. In het kort: u meldt uw organisatie aan voor certificering,
Nadat uw organisatie is aangemeld krijgt u binnen een week de factuur. Nadat de betaling hiervan verwerkt is, ontvangt u weer binnen een week inloggegevens. Pas dan kunt u de maatregellijst invullen en verplichte documenten uploaden.
Uw organisatie wordt pas gepubliceerd op de website van SKAO als het CO2-bewust Certificaat is behaald. Uw LadderCI’s stuurt het certificaat aan SKAO door, daar hoeft u verder niets voor te doen. Heeft u een certificaat maar staat u toch niet op de website vermeld, geef dit dan aan SKAO door via [email protected].
SKAO heeft een lijst opgesteld van alle Laddercertificerende Instellingen (CI’s). Alleen deze partijen zijn door SKAO bevoegd verklaard tot het afgeven van een CO2-bewust certificaat. Alle CI’s zijn door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd. Bureaus die een emissie-inventaris mogen verifiëren noemen we Verifiërende Instellingen (VI's). Alle CI's en VI's vindt u hier.
Een Laddercertificerende Instelling is een conformiteitsbeoordelende instelling die door SKAO is bevoegd om een certificering of audit (ook ladderbeoordeling genoemd) uit te voeren indien deze CI door de Raad voor Accreditatie (RvA) -of door een andere accreditatie organisatie waarmee de Raad voor Accreditatie een Multi Lateral Agreement MLA (EA/IAF) heeft afgesloten- is geaccrediteerd voor de activiteit "managementsysteemcertificatie van het CO2-bewustzijnssysteem volgens de CO2-Prestatieladder.
Een Verifiërende instelling is een bureau dat een emissie-inventaris mag verifiëren. VI’s zijn geaccrediteerd conform ISO 14065 en/of geaccrediteerd door de RvA voor het uitvoeren van emissieverificaties in het kader van het Europese emissiehandel systeem (EU-ETS). Daarnaast mogen ook bureaus emissie-inventarissen verifiëren, als zij hiertoe door SKAO bevoegd verklaard zijn.
Het hebben van een adviseur is geen vereiste bij de implementatie van de CO2-Prestatieladder. In de Praktische gids voor bedrijven staat uitgelegd wat een organisatie kan doen om een certificaat te halen en behouden. Een adviseur kan u echter wel bijstaan en op weg helpen.
Biogas is gas dat wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. De term groen gas wordt gebruikt om aan te geven dat het biogas is dat op aardgaskwaliteit is gebracht. Net zoals voor groene stroom bestaat er voor biogas en groen gas een certificeringssysteem. Lees meer
Onder groene stroom wordt elektriciteit verstaan die is opgewekt door zon, wind, water of biomassa. Lees hier meer informatie over groene stroom en de relatie met de CO2-Prestatieladder.
De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem. Een managementsysteem is een samenhangend geheel van afspraken en werkwijzen en een organisatiestructuur voor een planmatige en systematische beheersing en verbetering van bedrijfsprocessen om de gestelde doelen te realiseren. Andere bekende managementsystemen zijn bijvoorbeeld ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem), 14001 (milieumanagementsysteem) en 50001 (energiemanagementsysteem). Alle managementsystemen zin gericht op continue verbetering en hebben een PCDA-cyclus (Plan Do Check Act). Managementsystemen bevatten onderdelen zoals een interne audit en directiebeoordeling.
De CO2-Prestatieladder is door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccepteerd als een geaccrediteerd certificeringsysteem conform NEN-EN-ISO-IES 17021, certificatie van managementsystemen. De RvA acceptatie voor dit schema is bekend als S571. De Raad voor Accreditatie accrediteert conformiteitverklarende organisaties (LadderCI’s). De RvA garandeert deskundig, onpartijdig en onafhankelijk toezicht op de beoordeling van de LadderCI’s.
Conformiteitverklarende organisaties (LadderCI’s) die aan de norm (CO2-Prestatieladder) voldoen, krijgen een formele accreditatie. Dat houdt in dat ze gebruik mogen maken van het accreditatiemerk. Certificaten en rapporten die van dit merk zijn voorzien worden in vrijwel alle landen wereldwijd geaccepteerd. Alle LadderCI’s zijn door de RvA geaccrediteerd.
De CO2-Prestatieladder is een initiatief uit de markt. De Ladder wordt dus niet gedragen door subsidie of overheidsinzet. Het principe van de Ladder is dat alle betrokken bedrijven en organisaties de Ladder gezamenlijk financieren en naar rato bijdragen in de kosten van de ladder. Daaruit worden onder meer betaald: de site, de helpdesk, doorontwikkeling, begeleiding van initiatieven, beheer certificeringschema, de stichting etc.