De Europese Green Deal (EGD) is de overkoepelende groene groeistrategie van de EU om de EU om te transformeren tot een moderne, hulpbronnenefficiënte en concurrerende economie en tegelijkertijd te zorgen voor:
- een netto-uitstoot van broeikasgassen van nul in 2050,
- economische groei wordt losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen,
- geen mens en geen plaats wordt achtergelaten.
De EGD bevat veel verschillende initiatieven en heeft als doel om klimaat en duurzaamheid in alle EU-beleid te integreren (bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een aanzienlijk deel van de EU-onderzoeksfinanciering duurzame doelstellingen ondersteunt). Een fundamenteel onderdeel van de EGD, de klimaatwet, maakt bijvoorbeeld de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn wettelijk bindend voor EU-instellingen en lidstaten. Een ander belangrijk onderdeel van de EGD is het daarmee samenhangende investeringsplan, dat het doel heeft over een periode van 10 jaar minstens 1 biljoen euro te mobiliseren via begrotingen van de EU en de lidstaten, openbare en particuliere investeringen en andere ondersteunende maatregelen. Minimaal 25% van alle EU-financiering zal worden toegewezen aan klimaatmaatregelen.
De Ladder kan een cruciale rol spelen in het halen van deze doelen: door inzicht in broeikasgas emissies en ambitieuze reductiedoelstellingen structureel in organisaties te bakken. Van de acht thema’s van de EGD, draagt de Ladder bij aan 6: klimaat, energie, vervoer, landbouw, financiën en industrie. Door de Ladder in te zetten als aanbestedingsinstrument kan overheden de verduurzaming van het bedrijfsleven in vele sectoren een belangrijke impuls geven.
De EGD schept de kaders, en de Ladder helpt om ze in te vullen.