Aanbesteden met de CO₂-Prestatieladder

De CO₂-Prestatieladder helpt opdrachtnemers duurzaam te werken en maakt Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) eenvoudig.

Impact

Impact maken met MVOI

Compliant

Volledig in lijn met Europese wetgeving

Laagdrempelig

Geschikt voor verschillende inkoopcategorieën

Praktisch

Gelijk aan de slag met voorbeeldteksten

Toegankelijk

Inzicht projecten in digitale omgeving

Veelgestelde vragen

1. Beleidskader en inzet CO₂-Prestatieladder afwegen

Neem CO₂-reductie op in uw beleidskader en weeg per aanbesteding af of de inzet van de CO₂-Prestatieladder zinvol is.

2. Voorbereiden en publiceren

Neem de teksten van het BPKV-criterium CO₂-Prestatieladder op in de aanbestedingsstukken en bepaal hierbij de hoogte van het gunningvoordeel.

3. Gunningvoordeel geven

Geef inschrijvers het gunningvoordeel dat correspondeert met hun ambitieniveau en gun het project aan de inschrijver met de Beste Prijs Kwaliteit Verhouding.

4. Projectuitvoering

De opdrachtnemer voert het project uit op het opgegeven ambitieniveau en houdt een projectdossier bij. Voer aan de hand hiervan eventueel een dialoog.

5. Controleren van het ambitieniveau

Neem de projectverklaring of een CO₂-Prestatieladdercertificaat in ontvangst waarmee de opdracht­nemer aantoont dat aan het afgesproken ambitie­niveau is voldaan. De beoordeling van het ambitieniveau ligt bij een externe en onafhankelijke partij: een Certificerende Instelling.

Hoe overtuig ik mijn organisatie om te gaan aanbesteden met de CO₂-Prestatieladder?

Het besluit om te gaan aanbesteden met de CO₂-Prestatieladder neemt u niet alleen. Als u de bestuurlijke organisatie wil meenemen om aan de slag te gaan met de CO₂-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument, is het belangrijk om de voordelen duidelijk te communiceren.

5 tips
Map Netherlands

Wie gebruikt de Ladder al?

Ga net als meer dan 300 aanbestedende diensten aan de slag met de CO₂-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument.

Bekijk deelnemers
Map Netherlands

Wilt u aan de slag met de CO₂-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument? Download dan nu de Handreiking Aanbesteden 3.1 of bekijk ons advies over aanbesteden met CO₂-Prestatieladder 4.0.

Handreiking aanbesteden Advies over aanbesteden met 4.0
  • Blog

Alles over trede 1: CO₂ reduceren in uw eigen organisatie

De vijf niveaus van de CO2-Prestatieladder hebben in versie 4.0 plaatsgemaakt voor drie tredes. De onderste trede – trede 1 – richt zich op CO2-reductie binnen de eigen organisatie. In dit blog leggen we uit wat trede 1 inhoudt, hoe de eisen van versie 4.0 zijn veranderd ten opzichte…

  • Blog

Aan de slag met uw scope 3-emissies: drie praktische stappen

Als organisatie heeft u niet alleen te maken met CO2 die u zelf uitstoot, maar ook met emissies die op andere plekken in de keten plaatsvinden. Deze indirecte emissies noemen we ook wel scope 3-emissies. Scope 3-emissies spelen een belangrijke rol bij verschillende niveaus en treden van de CO2-Prestatieladder. In…

Nieuwsbrief ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Taal
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.