Talanoa

Als voorzitter van de COP23 in Bonn heeft de eilandstaat Fiji de zogeheten Talanoa dialoog in gang gezet. Talanoa is een traditioneel woord dat de eilanders in Fiji gebruiken om een inclusieve en transparante dialoog aan te duiden. Tijdens een Talanoa dialoog wisselen deelnemers ideeën, vertellingen en ervaringen uit om een probleem, zoals klimaatverandering, aan te pakken. Kritische observaties en de wijzende vinger werken contraproductief en hebben daarom geen plek in een Talanoa dialoog. Dit proces van dialoogvoering heeft dan ook de toon gezet van de conferentie, die als doel heeft de Klimaatdoelen nader te bespreken.

Clean coal?

In 2018 zal de Talanoa dialoog worden voortgezet, wanneer COP24 in de Poolse stad Katowice wordt gehouden. Naast de dialoog heeft COP23 geresulteerd in een werkgroep over landbouw, een genderactieplan, een platform voor inheemse bevolkingsgroepen en een alliantie om uit steenkool te stappen. Ook hebben de milieuministers tijdens COP23 onderhandeld over het vastleggen van spelregels voor de naleving van het Parijse Klimaatakkoord. Hoe dit verder vorm zal krijgen, hangt af van de COP24 in Polen. Deelnemers aan de COP23 waren in elk geval niet allemaal even positief over het feit dat de volgende grote klimaatconferentie wordt gehouden in een land waarvan de elektriciteitsvoorziening voor 80 procent afhankelijk is van steenkool en dat zogenaamde ‘clean coal’ promoot door het uitdelen van zwarte zeep in de vorm van steenkool.

De reden dat de onderhandelingen volgend jaar toch in Polen worden gehouden, is om het symbolische karakter van de Poolse mijnstad Katowice te benadrukken. COP24 moet de mogelijkheden van een duurzame energietransitie verkennen. Daar hoort een actieplan bij, dat de werknemers van de fossiele industrie in acht neemt zodra de aangescherpte klimaatambities van kracht gaan. Milieuministers zullen zich daarom buigen over vraagstukken op het gebied van werkgelegenheid en sociale bescherming.

De wereld vs. Trump

Voor aanvang van de COP23 in Bonn werden alle ogen gericht op de VS, die voor het eerst deelnam aan een grote klimaatconferentie nadat Trump eerder dit jaar besloot om van het Parijse Klimaatakkoord af te stappen. De kleine delegatie van de VS die afgelopen week in Bonn aanwezig was, was vooral mondig tijdens onderhandelingen over ‘loss and damage’, schade die nu al is geleden door klimaatverandering, en financiering. Volgens persbureau Reuters zou Trump’s beslissing om van het Klimaatakkoord af te stappen geen invloed hebben op de Amerikaanse bedrijven, steden en provincies die serieus werk willen maken van de strijd tegen klimaatverandering. De Amerikaanse overheden en bedrijfsleven hebben zelfs de campagne ‘We Are Still In’ opgericht, om aan te tonen dat Trump’s besluit niets te maken heeft met hun ambities om de opwarming van de aarde te beperken. Tegen het persbureau Reuters heeft een Europese diplomaat gezegd dat de Trump’s beslissing de eensgezindheid onder andere Amerikaanse lidstaten heeft gestimuleerd.

Al met al was COP23 een ‘tussenstop’ die de ‘geest van het Klimaatakkoord’ in stand houdt. Het is nu de vraag of de onderhandelingen voldoende hebben opgeleverd om de doelen daadwerkelijk te behalen en wat we van COP24 kunnen verwachten.

Foto: Nigel Tadyanehondo via Unsplash.com