Voet Verhuur bestaat inmiddels tien jaar en levert noodstroomoplossingen aan bijvoorbeeld festivals, woningbouwterreinen en weg- en waterbouwprojecten. De focus ligt echter op netbeheerders. “Ook die hebben noodstroomvoorziening nodig”, legt mede-eigenaar Rick Voet uit. “Er staan in Nederland bijvoorbeeld tienduizenden transformatorstations die onderhouden moeten worden, maar ook bij het verhelpen van storingen zijn tijdelijke noodstroomvoorzieningen onmisbaar. Die leveren wij.”

Voet merkte al snel dat netbeheerders, naast onmisbare zaken als kwaliteit en betrouwbaarheid, steeds vaker om duurzame oplossingen begonnen te vragen. Het was voor Voet Verhuur dan ook een slimme zet om vol op duurzaamheid in te zetten. Een intrinsieke overtuiging om met CO₂-reductie aan de slag te gaan, heeft het bedrijf echter ook. “Iedereen weet dat noodstroom doorgaans niet met de meest milieuvriendelijke technologieën geleverd wordt. Het gaat vaak om dieselaggregaten en een volledig schoon alternatief is er (nog) niet”, legt Voet uit. “We kunnen echter wel stappen in de juiste richting zetten, door ons constant af te vragen hoe het duurzamer kan. Dat is belangrijk, want noodstroom is en blijft nu eenmaal onmisbaar in verschillende situaties.”

Niveau 3 op de CO₂-Prestatieladder

Voet Verhuur besloot de CO₂-Prestatieladder in te zetten om deze duurzame ambitie kracht bij te zetten. Sinds twee maanden is het bedrijf gecertificeerd op niveau 3. Voet: “We kunnen wel zeggen dat we groen en duurzaam bezig zijn, maar met de CO₂-Prestatieladder laten we dat daadwerkelijk zien. Dat vind ik meteen het sterkste punt van de Ladder: het toont aan dat onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid tot echte resultaten leiden.”

De eerste stap in het certificeringstraject was inzicht krijgen in de eigen energiehuishouding. Zo kreeg Voet Verhuur een beeld van de kansen op het gebied van verduurzaming en CO₂-reductie. “Dat inzicht maakt je bewuster van je eigen impact en stelt je in staat om betere beslissingen te nemen”, aldus Voet. “Voor ons toonde het daarnaast aan dat we al op de goede weg zaten.”

Batterijen en zonnepanelen

De CO₂-Prestatieladder leidde dan ook niet tot radicaal andere keuzes voor Voet Verhuur. Het was eerder een bevestiging dat het bedrijf de juiste koers voer en dat zeker moest blijven doen. Om niveau 3 op de Ladder te halen, nam het bedrijf verschillende maatregelen. Zo werd het wagenpark verduurzaamd en voldoen alle auto’s aan de EURO 6-emissienorm. Belangrijker nog, Voet Verhuur maakte ook verduurzamingsslagen in de noodstroomoplossingen voor klanten.

Zo combineert Voet Verhuur dieselaggregaten met batterijen, waardoor de dieselmotor op momenten van weinig elektriciteitsvraag niet hoeft te draaien. De batterijen worden ook nog eens zoveel mogelijk opgeladen met groene stroom, die het bedrijf zelf opwekt. In februari van dit jaar werd het dak van de nieuwe op- en overslagplaats van Voet Verhuur namelijk voorzien van 600 zonnepanelen.

CO₂-reductie met biobrandstoffen

Voet Verhuur biedt daarnaast alternatieve en milieuvriendelijkere brandstoffen aan, zoals GTL (een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas) en HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Hiermee kan de CO₂-uitstoot van noodstroomaggregaten nog verder omlaag gebracht worden. Vooral HVO is interessant, stelt Voet: “Deze biobrandstof leidt tot een CO₂-reductie van 89 procent ten opzichte van diesel.”

Toch maakt niet elke klant gebruik van deze optie. Het prijskaartje van milieuvriendelijkere brandstoffen ligt namelijk hoger dan die van conventionele diesel. Voet Verhuur vond daar een oplossing voor. “De brandstoffen kunnen gewoon bijgemengd worden bij conventionele diesel”, vertelt Voet. “Klanten kunnen bijvoorbeeld voor een brandstof kiezen die voor 70 procent uit diesel bestaat en voor 30 procent uit een milieuvriendelijker alternatief. Zo beperken ze de extra kosten, maar dragen toch bij aan een beter milieu.”

Op naar niveau 5

Ook voor de toekomst heeft Voet Verhuur grote plannen, waarbij de CO₂-Prestatieladder een belangrijke rol blijft spelen. “Met de certificering op niveau 3 hebben we een goede basis gelegd, maar we willen binnen twee jaar doorgroeien naar niveau 5”, aldus Voet over de ambities binnen het bedrijf.

Ideeën over hoe dat niveau op de Ladder bereikt zal worden, heeft hij ook al. Voet verwacht bijvoorbeeld dat zijn bedrijf steeds vaker de samenwerking op zal zoeken om duurzame impact te vergroten en anderen te inspireren, iets dat het bedrijf nu ook al doet. Zo sloeg Voet Verhuur onlangs de handen ineen met Greener, expert op het gebied van batterijopslag, om een synchrone netovername te doen met een hybride systeem. Tijdens dit project werd een woonwijk overgezet op noodstroom, zonder enige hapering of onderbreking van de stroomvoorziening én werd gebruik gemaakt van een mobiele batterij, wat de CO₂-uitstoot en geluidsoverlast verminderde.

Inspringen op innovatie

Dergelijke innovatieve projecten zijn belangrijk, stelt Voet. Niet alleen om duurzamer te opereren en een hogere certificering te halen op de CO₂-Prestatieladder, maar ook om relevant te blijven in de sector. “Het is essentieel om nieuwe technieken en ontwikkelingen te volgen, om vervolgens op precies het juiste moment in te springen”, zegt hij. “Niet te vroeg, maar zeker niet te laat.”

“Er is namelijk steeds meer vraag naar duurzame oplossingen. Als je die niet kan bieden, doe je niet meer mee”, besluit hij. “Duurzaamheid is daarom ook voor onze bedrijfsvoering uitermate belangrijk. En de CO₂-Prestatieladder is een handige tool om daar stappen in te zetten.”