Overlap

In grote lijnen is de overlap tussen de CO₂-Prestatieladder en EED vooral in de twee invalshoeken Inzicht (A) en Reductie (B). De invalshoeken Transparantie (C) en Participatie (D) zijn komen niet voor bij de EED.

Een goedgekeurd EED-auditverslag zal in grote mate tegemoet komen aan de volgende door de CO₂-Prestatieladder verlangde documenten:

Aandachtspunten in deze documenten zijn wel dat de CO₂-Prestatieladder veelvuldig verwijst naar ISO 14064-1 en paragrafen uit ISO 50001. Dit ten aanzien van de wijze van uitvoering als van wat er in een rapport moet komen te staan.

Extra inspanningen

Op de volgende gebieden zullen bedrijven die een goedgekeurde EED-audit hebben gedaan, vooral extra inspanningen moeten doen:

  1. Inrichten van een energiemanagementsysteem met speciale aandacht voor continue verbetering, de PDCA-stuurcyclus en beschrijvingen conform bepaalde ISO-voorschriften.
  2. Structurele communicatie omtrent het energie- en CO₂-reductiebeleid, vastgelegd in een communicatieplan.
  3. Inventarisatie mogelijke (sector- of keten)initiatieven en een onderbouwde keuze voor actieve deelname aan minimaal één van die initiatieven.

Fundamentele verschillen tussen CO₂PL en EED energie-audit

Over het algemeen is de opzet van de CO₂-Prestatieladder meer omvattend dan de EED-auditeisen. Een paar belangrijke verschillen van de CO₂-Prestatieladder ten opzichte van de EED hieronder op een rijtje:

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je na een EED energie-audit door kan groeien naar CO₂PL niveau 3?

Voor meer informatie zie:

Disclaimer: Het advies op deze pagina is opgesteld door LuTz Consulting in opdracht van Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). Aan dit advies kunnen geen rechten worden ontleend. SKAO kan niet aansprakelijk gehouden worden voor (de gevolgen van) eventuele achterhaalde of onjuiste informatie op deze pagina.