Van EED energie-audit naar CO₂-Prestatieladder niveau 3
Overlap
In grote lijnen is de overlap tussen de CO₂-Prestatieladder en EED vooral in de twee invalshoeken Inzicht (A) en Reductie (B). De invalshoeken Transparantie (C) en Participatie (D) zijn komen niet voor bij de EED.
Een goedgekeurd EED-auditverslag zal in grote mate tegemoet komen aan de volgende door de CO₂-Prestatieladder verlangde documenten:
Overzicht energiestromen en energiegebruikers
Energie-auditverslag
Emissie-inventaris met CO₂-footprint
Aandachtspunten in deze documenten zijn wel dat de CO₂-Prestatieladder veelvuldig verwijst naar ISO 14064-1 en paragrafen uit ISO 50001. Dit ten aanzien van de wijze van uitvoering als van wat er in een rapport moet komen te staan.
Extra inspanningen
Op de volgende gebieden zullen bedrijven die een goedgekeurde EED-audit hebben gedaan, vooral extra inspanningen moeten doen:
Inrichten van een energiemanagementsysteem met speciale aandacht voor continue verbetering, de PDCA-stuurcyclus en beschrijvingen conform bepaalde ISO-voorschriften.
Structurele communicatie omtrent het energie- en CO₂-reductiebeleid, vastgelegd in een communicatieplan.
Inventarisatie mogelijke (sector- of keten)initiatieven en een onderbouwde keuze voor actieve deelname aan minimaal één van die initiatieven.
Fundamentele verschillen tussen CO₂PL en EED energie-audit
Over het algemeen is de opzet van de CO₂-Prestatieladder meer omvattend dan de EED-auditeisen. Een paar belangrijke verschillen van de CO₂-Prestatieladder ten opzichte van de EED hieronder op een rijtje:
De CO₂-Prestatieladder is een CO₂-managementsysteem gericht op het borgen van die activiteiten (documentatie, procedures, communicatie, e.d.) in de organisatie die nodig zijn om een continue verbetering te realiseren. E.a. opbouwt volgens de plan-do-check-act cyclus (PDCA).
De CO₂-Prestatieladder heeft betrekking op alle entiteiten en activiteiten van de organisatie die volgens een zogenaamde boundary assessment zijn vastgesteld.
Deelname aan de CO₂-Prestatieladder is vrijwillig en wordt veelal, maar niet beperkt tot, toegepast door organisaties die gunningsvoordeel bij aanbestedingen willen behalen.
Het bedrijf dat zich wil certificeren voor een ladderniveau heeft te maken met één aanspreekpunt. De zogenaamde laddercertificerende instelling, de ladderCI.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je na een EED energie-audit door kan groeien naar CO₂PL niveau 3?
Voor meer informatie zie:
Van EED energie-audit naar CO₂-Prestatieladder niveau 3: advies per auditeis van de CO₂PL. In dit document staat per eis van de CO₂PL geadviseerd in hoeverre deze reeds voldoet. Om een certificaat op niveau 3 van de CO₂PL te halen dient tevens voldaan te zijn aan eisen op onderliggende niveaus, dus niveau 1 tot en met 3. Al deze eisen staan in dit document beschreven met advies per eis.
Handboek 3.0, de norm voor de CO₂-Prestatieladder waarin het hele systeem is beschreven en de auditchecklijsten met uitleg per eis.
Wil je weten welke bedrijven gecertificeerd zijn op de CO₂PL? Bezoek dan onze Deelnemerspagina.
Disclaimer: Het advies op deze pagina is opgesteld door LuTz Consulting in opdracht van Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). Aan dit advies kunnen geen rechten worden ontleend. SKAO kan niet aansprakelijk gehouden worden voor (de gevolgen van) eventuele achterhaalde of onjuiste informatie op deze pagina.
Utrecht, 14 januari 2025 – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) introduceert vandaag versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, het toonaangevende duurzaamheidsinstrument voor bedrijven en overheden die actief werk maken van CO₂-reductie. De vernieuwde versie biedt een aangescherpte aanpak, gericht op het ondersteunen van organisaties bij het behalen van ambitieuze klimaatdoelen…
Op 14 januari publiceert SKAO de langverwachte nieuwe norm: CO2-Prestatieladder versie 4.0. Maar wat betekent dat voor u? Wat is de opzet van deze nieuwe norm? Hoe verhouden de niveaus van versie 3.1 zich tot de treden van versie 4.0? Wat is de relatie tussen…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.