Een recent onderzoek van TNO toont aan dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn voor energiebesparing op Nederlandse bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen in Nederland zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het aardgasverbruik en een derde van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Een geïntegreerde en op ondernemers gerichte aanpak is essentieel om het potentieel voor verduurzaming van deze terreinen volledig te benutten.
CO₂-reductie op bedrijventerreinen
Met de huidige beschikbare technologieën is het mogelijk om op bedrijventerreinen een CO₂-reductie van 8,7 Mton te realiseren door besparingen op aardgasverbruik. De elektrificatie van zowel gebouwgebonden als industriële warmtevraag leidt echter wel tot een toename van de elektriciteitsvraag. In de huidige elektriciteitsmix betekent dit een extra CO₂-uitstoot van 5,6 Mton. Daarnaast kan door besparing op elektriciteitsverbruik een aanvullende CO₂-reductie van 1,8 Mton worden bereikt. Dit leidt tot een netto reductiepotentieel van 4,9 Mton CO₂-emissies. Dit potentieel kan toenemen tot 8,7 Mton naarmate de elektriciteitsmix verder wordt verduurzaamd.
Elektrificatie van warmteprocessen
De elektrificatie van warmteprocessen zorgt voor een netto toename van de elektriciteitsvraag met bijna 50% van het huidige elektriciteitsverbruik op bedrijventerreinen. Dit verhoogt de behoefte aan duurzame elektriciteitsopwekking en vereist extra aansluitvermogen op het elektriciteitsnet. Gezien de huidige netcongestie vraagt dit om netuitbreidingen en een optimale benutting van de beschikbare netcapaciteit, bijvoorbeeld door een betere afstemming van lokale productie en verbruik van elektriciteit.
Grootste potentieel voor CO₂-reductie op bedrijventerreinen
Energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, LED-verlichting en het gebruik van warmtepompen kunnen het energieverbruik op bedrijventerreinen aanzienlijk verlagen. Deze besparingen dragen niet alleen bij aan lagere energiekosten, maar verminderen ook de CO₂-uitstoot significant. De maatregelen met het grootste CO₂-besparingspotentieel zijn:
1. Warmtepompen voor industriële proceswarmte tot 100 °C (25% van de totale potentie)
2. Efficiënte aandrijving voor industriële processen (16%)
3. Dakisolatie (11%)
4. Warmtepompen voor gebouwverwarming (10%)
5. Proceswarmte-isolatie (6%)
Bij een duurzame elektriciteitsmix scoren ook directe elektrificatie en elektrische boilers voor hoge temperatuur industriële processen hoog.
Ondanks de grote potentie is de implementatie van deze besparingsmaatregelen sterk afhankelijk van beleidsmaatregelen en investeringen door zowel de overheid als de bedrijven zelf. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt met het Nationaal Programma Ruimte voor Economie aan een strategie om deze verduurzamingsopgave te realiseren.
Het TNO-rapport biedt een belangrijke basis voor toekomstig energiebeleid en de verdere verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland. Wilt u meer weten? Download hier het rapport.