Niet meer het doel, maar het middel
Tauw is onlangs gecertificeerd op niveau 5, het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder. Volgens Martine Burgstaller, adviseur bij Tauw, was het behalen van niveau 5 op de ladder een logisch gevolg van de duurzaamheidsambities van de organisatie. “In 2011 zijn we begonnen met de CO2-Prestatieladder, omdat dat door aanbestedende partijen werd toegepast. De motivatie voor certificering op de ladder kwam ook voort uit het feit dat we gunningvoordeel bij projecten kunnen krijgen”, zegt zij. “In onze bedrijfsvoering zijn we ook altijd al bezig geweest met duurzaamheid, maar dat werd niet altijd goed vastgelegd of getoetst. Echter, duurzaamheid zit ons in de genen en we merken dat de ladder ons beleid daarin de afgelopen jaren heeft ondersteund, als een manier om onze doelen te toetsen. Het certificaat behalen is dus al lang niet meer het hoofddoel.”
Het adviesbureau heeft niet veel projecten waarop CO2-gunningvoordeel is verkregen, stelt Burgstaller. Twee projecten waarop de fictieve korting wel is verkregen, werden uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het ging om een voorfase voor de aanleg van de A27, waar Tauw deel uitmaakte van een consortium dat zich heeft ingeschreven op de aanbesteding. Het andere project ging om het verbeteren van de doorstroming van rivieren. “De ladder is opgenomen in de EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving)-eisen en wij maken gebruik van de ladder om aan deze eisen te voldoen. In andere lopende projecten is het CO2-managementsysteem minder aanwezig. De economische drijfveer van de ladder is bij ons daarom in mindere mate aanwezig”, aldus Burgstaller.
Het hoogst haalbare niveau
De adviseur stelt dat Tauw vooral op projectbasis veel verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid en CO2-reductie. “In projecten kunnen we met onze kennis natuurlijk veel CO2 reduceren en CO2-reductie onder de aandacht brengen van onze klanten. Zo zijn er een tal van projecten waar CO2-reductie en duurzaamheid altijd in terugkomen. Dit kan in de ontwerpfase zijn van bijvoorbeeld wegen. Maar ook in projecten waar de reststromen in een bedrijfsproces in beeld worden gebracht en geadviseerd wordt over het besparen van energie, een efficiënte werkwijze, circulaire economie en materiaalbesparing.”
Vanuit het Samenwerkingsverband Duurzaam GWW, waar Tauw aan deelneemt, ontstond de motivatie om het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder te behalen. In Duurzaam GWW werken partijen uit de Spoor en Grond-, Weg-, en Waterbouwsector aan de klimaatdoelstellingen in Nederland. De organisaties binnen deze samenwerking hebben zich onder andere tot doel gesteld om in 2030 50 procent minder gebruik te maken van primaire grondstoffen. Verder werken de deelnemers van Duurzaam GWW aan een CO2-reductie van 20 procent in 2020 ten opzichte van 1990.
Burgstaller: “Om op niveau 5 te komen, ging het vooral om het verzamelen van de juiste gegevens over wat we al deden op het gebied van duurzaamheid. We merkten dat we niet genoeg (intern) communiceerden over wat we deden op het gebied van duurzaamheid en de maatregelen op dat gebied werden niet voldoende vastgelegd en/of gemeten. Daarin speelt de CO2-Prestatieladder een belangrijke rol. Het was niet zo dat we ons proces moesten aanpassen om niveau 5 op de ladder te halen. Onze ketenanalyse moest opnieuw worden uitgevoerd en dat was een logisch moment om door te stromen naar niveau 5. De wens van Duurzaam GWW speelde ook een grote rol en vanuit de organisatie was de wens groot om het hoogst haalbare niveau van de ladder te behalen.”
De volgende stap
Het adviesbureau heeft dan wel het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder behaald, maar daar blijft het niet bij. “Het aanscherpen van onze ambities is een continu proces. We willen onze duurzaamheidsambities breder trekken in de organisatie”, zegt Burgstaller.
Onlangs maakte Tauw bekend te werken aan een volledig elektrisch leasewagenpark. Vanaf 2025 moeten alle leasewagens van de organisatie 100 procent elektrisch zijn. “Dit proces wordt vanaf 1 januari 2019 uitgerold”, vertelt de adviseur. Volgens Burgstaller veroorzaakt mobiliteit 85 procent van de totale CO2-uitstoot van de organisatie. Hierdoor is het verduurzamen van het wagenpark een prioriteit voor Tauw. Naast het verduurzamen van het leasewagenpark, werkt Tauw ook aan een pilot om zijn medewerkers te stimuleren reiskilometers met het openbaar vervoer te maken. “Het gaat om gedragsverandering. Als mensen ergens heen moeten reizen, dan moeten ze de afweging kunnen maken om met het OV te reizen.”
“We maken bewuste afwegingen en kijken of onze beslissingen op het gebied van duurzaamheid haalbaar en realistisch zijn. Het heeft geen zin om alles tegelijk te willen verduurzamen, omdat het simpelweg niet kan. Je moet keuzes maken. De CO2-Prestatieladder vergroot ons bewustzijn hierin, omdat we dankzij het instrument onze CO2-footprint nauwkeurig bijhouden en rapporteren. Bewustzijn is een belangrijk gegeven, omdat het ons helpt om weloverwogen beslissingen te maken.”