In 2019 zijn er vier bijeenkomsten van de Community of Practice georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten werd er besproken hoe organisaties een niveau 3 certificaat kunnen behalen. Daarbij is er rekening gehouden met het feit dat waterschappen sinds 2011 jaarlijks hun emissies monitoren via de Klimaatmonitor en dat ze zich hebben gecommitteerd aan de MJA3 afspraken. Ook heeft de CoP heeft veel aandacht geschonken aan het delen van praktijkervaringen. Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat heeft o.a. gedeeld waarom en hoe het ministerie zich heeft laten certificeren op de Ladder. Tot slot heeft de CoP een doorkijk gemaakt naar een certificering op niveau 4 of 5.

Wat is het resultaat?

Wat is het vervolg?

De waterschappen uit deze CoP willen graag verder met dit traject en ook nieuwe waterschappen staan al in de startblokken. Samen met de Unie van Waterschappen kijkt SKAO hoe er in 2020 zo goed mogelijk aangesloten kan worden bij de behoeften van de Waterschappen. Steeds meer overheden geven het goede voorbeeld en laten zien dat ze serieus werk maken van hun duurzaamheidsambities. Heeft u interesse om aan te sluiten bij deze Community? Stuur een mail naar [email protected] en wij nemen contact met u op.

Bas Nanninga (hoogheemraadschap Delfland): “De bijeenkomsten waren zeer informatief, met goede uitleg van Maud Vastbinder en andere deskundigen en ervaringsdeskundigen. Daarnaast hebben we veel stil kunnen staan bij de relatie van de CO₂-prestatieladder met bestaande energiezorgsystemen, de MJA3 afspraken en de jaarlijkse klimaatmonitor. Nu moeten we met de waterschappen doorpakken: Wij (Hoogheemraadschap Delfland) zijn ons ook aan het certificeren. Geef dit onderwerp in je organisatie bestuurlijke aandacht en neem het CO₂-prestatieladder estafettestokje over van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.”