SKAO lanceert versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder: Op weg naar 0 uitstoot
Utrecht, 14 januari 2025 – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) introduceert vandaag versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, het toonaangevende duurzaamheidsinstrument voor bedrijven en overheden die actief werk maken van CO₂-reductie. De vernieuwde versie biedt een aangescherpte aanpak, gericht op het ondersteunen van organisaties bij het behalen van ambitieuze klimaatdoelen en het versnellen van de energietransitie.
Klimaattransitieplan
Versie 4.0 introduceert voor de hogere treden een klimaattransitieplan als kernonderdeel, waarmee organisaties een pad uitstippelen naar 0 uitstoot uiterlijk in 2050. Het plan omvat concrete tussendoelen en bijbehorende maatregelen, afgestemd op de specifieke situatie van elke organisatie. Het klimaattransitieplan stimuleert samenwerking binnen ketens en helpt organisaties om gericht CO₂-reductie te realiseren, zowel op korte als lange termijn. Door ambitie te combineren met praktische handvatten, ondersteunt versie 4.0 organisaties bij het ontwikkelen van effectieve en toekomstgerichte strategieën voor emissiereductie.
Betere aansluiting op internationale normen
Versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder sluit beter aan op internationale richtlijnen, zoals de klimaatdoelen van het Klimaatakkoord van Parijs en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit helpt bedrijven niet alleen om aan wetgeving te voldoen, maar biedt ook een praktische leidraad om maximale impact te maken met CO₂-reductiemaatregelen.
Klimaatverandering aanpakken als collectieve uitdaging
De CO₂-Prestatieladder is in 2009 geïntroduceerd en sindsdien uitgegroeid tot hét instrument in Nederland om klimaatbewust ondernemen te bevorderen. Ruim 8000 organisaties (1500 certificaathouders plus entiteiten) en ruim 300 aanbestedende diensten maken gebruik van de ladder. Uit onderzoek blijkt dat organisaties die gecertificeerd zijn voor de CO2-Prestatieladder twee keer zo snel CO2 reduceren dan niet gecertificeerde organisaties.
Overgangsregeling geeft organisaties twee jaar voor overstap naar versie 4.0
Om organisaties voldoende tijd te geven, geldt een overgangsregeling van twee jaar waarin certificaathouders, certificerende instellingen (CI’s) en aanbestedende diensten zich kunnen voorbereiden. CI’s moeten binnen zes maanden hun accreditatie op orde hebben, terwijl certificaathouders tot 2027 kunnen overstappen. Aanbestedende diensten wordt geadviseerd pas vanaf 2026 versie 4.0 in aanbestedingen te gebruiken, met volledige implementatie vanaf 2027. Lees hier meer over de overgangsregeling.
Webinars versie 4.0 op 6 maart
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de nieuwe norm en wil weten wat de veranderingen inhouden voor de eigen organisatie, organiseert SKAO op 6 maart een live online event. Wat is de opzet van CO2-Prestatieladder versie 4.0? Hoe verhouden de niveaus van versie 3.1 zich tot de tredes van versie 4.0? Wat is de samenhang tussen CSRD, SBTi en de CO₂-Prestatieladder? En wat betekent de introductie van de nieuwe norm voor aanbestedingen? Deze en vele andere vragen beantwoorden wij tijdens het live online event ‘CO₂-Prestatieladder 4.0: Op weg naar 0 uitstoot.’ Meld u hier aan.
Utrecht, 14 januari 2025 – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) introduceert vandaag versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, het toonaangevende duurzaamheidsinstrument voor bedrijven en overheden die actief werk maken van CO₂-reductie. De vernieuwde versie biedt een aangescherpte aanpak, gericht op het ondersteunen van organisaties bij het behalen van ambitieuze klimaatdoelen…
Op 14 januari publiceert SKAO de langverwachte nieuwe norm: CO2-Prestatieladder versie 4.0. Maar wat betekent dat voor u? Wat is de opzet van deze nieuwe norm? Hoe verhouden de niveaus van versie 3.1 zich tot de treden van versie 4.0? Wat is de relatie tussen…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.