Dat het instrument in Nederland een succes is, mag duidelijk zijn, met meer dan 700 certificaten en veelvuldige toepassing in grote aanbestedingen. Gijs Termeer, manager van SKAO, vertelde in zijn presentatie over het effect van de ladder op de GWW-sector, de ontwikkeling naar andere sectoren en over het succesvolle gebruik van het instrument in aanbestedingen in Nederland.
Yvo de Boer, directeur van het GGGI, voormalig secretaris-generaal van UNFCCC en voormalig bestuurslid van SKAO vindt de ladder hét duurzaamheidsinstrument bij uitstek om internationaal uit te rollen. Hij heeft het laatst nog aangeprezen bij de Indiase minister voor de spoorwegen. De Boer kent geen andere instrumenten die duidelijk aanleiding geven om aanbestedingen te koppelen aan CO₂-reductie. Dit soort innovatieve instrumenten die waarde toekennen aan CO₂ zijn volgens hem hard nodig in Nederland, maar ook zeker daarbuiten. Yvo de Boer ziet met name veel potentieel voor de ladder in internationale publieke aanbestedingen.
Michael Westphal van het World Resources Institute, de organisatie die het Greenhouse Gas Protocol beheert en ontwikkelt, waarop onderdelen van de ladder mede zijn gebaseerd, zou nog wel wat aan het instrument veranderen voor een internationale toepassing. De ambities voor CO₂-reductie bij bedrijven zouden volgens hem bijvoorbeeld meer moeten afstemmen met de maximaal tweegradendoelstelling, middels bijvoorbeeld “science based target setting”. Met wat aanpassingen voor de internationale markt ziet hij veel potentieel.
Dus hoe nu verder? Uit de zaal komen goede suggesties voor de internationale uitrol van de ladder. Het “olievlek-effect” gecreëerd door het gunningvoordeel, een metafoor die Yvo de Boer overigens erg ongepast vindt op een klimaattop, wordt vaak genoemd. Als het ergens eenmaal geïmplementeerd wordt, kan het instrument snel groot worden. Maar een goede ingang om het systeem in het buitenland bekend te maken is belangrijk. Een goed netwerk en connecties met Nederlandse ambassades worden door het publiek als voorbeeld genoemd.
Het was een drukbezocht evenement met een interessante discussie en goede suggesties van het panel en uit de zaal. Hierdoor heeft SKAO een aantal interessante internationale contacten gelegd en uitnodigingen ontvangen om verder op dit onderwerp in te gaan.