MVO blijkt onder 36 van de 40 deelnemers (90%) een aandachtspunt. De voornaamste redenen waarom MVO belangrijk wordt geacht is ?imago/reputatie? en ?bijdragen aan een schonere en betere wereld?. Opvallend is dat in 2012 nog maar 21% van de ondervraagden ?wet- en regelgeving? als reden voor MVO opgaf. In 2015 is dit maar liefst 33%. De MVO-thema?s waar organisaties zich met name op richten zijn energieverbruik en maatschappelijke betrokkenheid. In 2012 stond het thema ?afval en recycling? hoog in de lijst (49%), maar in 2015 is dit thema behoorlijk wat in de lijst gezakt (28%). Organisaties kunnen MVO wel belangrijk vinden, maar waar blijkt dit nu concreet uit? Met stipt op ��n geven de ondervraagden aan dat aandacht voor MVO vooral blijkt doordat er meetbare doelen zijn gesteld.
Formele MVO-functies blijken nog lang niet in elke organisatie een feit. 22% geeft aan dat er in hun organisatie een formele MVO-functie bestaat. Wellicht dat dit percentage nog niet zo hoog ligt, omdat de meerderheid van de ondervraagden de druk om aandacht te besteden aan MVO niet voelen. Als die druk al bestaat, komt dit voornamelijk vanuit de afnemers, klanten en/of opdrachtgevers. Meer specifiek komt deze druk vooral vanuit de overheid.
De organisaties die zich bezig houden met MVO vinden het belangrijk dat anderen, bijvoorbeeld klanten, dit weten (81%). Deze organisaties gebruiken tools om aan te tonen dat zij bezig zijn met MVO. De belangrijkste tools blijken het lidmaatschap van NLingenieurs en het certificaat CO₂ prestatieladder. Een tool dat steeds belangrijker wordt is duurzaam GWW. Gaf in 2012 nog slechts 6% aan duurzaam GWW te gebruiken als tool, in 2015 is dit 23%.
Ruim 70% van de ondervraagden geeft aan dat opdrachtgevers bij ingenieursdiensten onvoldoende vragen naar MVO-aspecten in adviezen en ontwerpen. Nationale overheidsinstanties (ministeries, RWS), provincies en waterschappen vragen hier voldoende naar. Non-profit en nutsbedrijven, industrie, projectontwikkelaars en bouwbedrijven en aannemers vragen hier volgens de ondervraagden onvoldoende naar. Dit zelfde onderscheid is te zien in de confrontatie met de CO₂-prestatieladder en/of social return in aanbestedingen.
Bron: NLingenieurs