Negatieve emissies onmisbaar voor effectief klimaatbeleid
Rob van Dorland van het KNMI is er helder over in zijn bijdrage aan het recente Springtijforum van vorig jaar. Hij geeft aan dat we nu al ruim 1 graad boven het pre-industriële niveau zitten. Zelfs als de uitstoot nul zou zijn vanaf nu, zitten we vanwege de traagheid van de opwarming ook vast aan een 0.2 tot 0.6 graden verdere stijging. En als we de luchtvervuiling door zwavel wereldwijd verder aanpakken komt daar nog ongeveer 0.2 graden bij. Met andere woorden, als we de doelstelling van Parijs willen halen moeten we evenveel CO₂ uit de lucht halen als er door onze uitstoot nu in terecht komt. En dan nog moeten we geluk hebben.
Ambitieuze klimaatdoelstelling
De 1.5 graden doelstelling wordt door velen nog nauwelijks serieus genomen. Het wordt niet gezien als een harde ambitie, te maar daar de 2 graden doelstelling ook al buitengewoon ambitieus is. Toch is deze scherpere doelstelling er niet voor niets gekomen. Een van de belangrijkste redenen waarom de 1.5 graden doelstelling op de internationale politieke agenda is gekomen is het inzicht dat de temperatuur waarop Groenland en grote delen van Antarctica definitief gaan smelten, met 10 – 20 meter zeespiegelstijging als gevolg waarschijnlijk onder de 2 °C ligt. Daarmee wordt klimaatverandering ook een echte bedreiging voor alle delta’s in de wereld en de grote steden die in deze delta’s liggen.
Een belangrijke illustratie van is deze verwachting bijgevoegde grafiek uit het bulletin van de Wereld Meteorologische Organisatie van oktober vorig jaar
Deze grafiek laat zien dat de huidige CO₂-concentratie op hetzelfde niveau ligt als tijdens de pieken in de concentratie in de periode 3 – 5 miljoen jaar geleden. De zeespiegel lag in die periodes zo’n 10 – 20 meter boven het huidige niveau. De suggestie in de grafiek is helder: als we een dergelijke zeespiegelstijging willen voorkomen moeten we zelfs terug naar een 1 graden doelstelling en een bijbehorende CO₂-concentratie van pakweg 350 delen per miljoen. Ik begrijp dat een dergelijke doelstelling radicaal is, zo niet volstrekt utopisch, maar het is ook gewoon paleo-klimatologische wetenschap.
Negatieve emissies
Deze inzichten maken duidelijk dat we niet alleen aan de slag moeten met de zeer ambitieuze doelstellingen van dit kabinet, maar dat we ook aan de slag moeten met de ontwikkeling van negatieve emissies. Grootschalige herbebossing is daarbij een optie, evenals de opslag van extra koolstof in de bodem (o.a. via biochar en via efficiënte kooktoestellen, waardoor meer biomassa als compost in de bodem achterblijft). Interessant is ook de optie om CO₂ direct uit de lucht te halen. Als we het snel grootschalig willen doen, is op dit moment de belangrijkste optie de combinatie van biomassa verbranden (of vergassen) en de afvang en opslag van CO₂. Dat kan in de chemische industrie en in de centrales die nu kolen verstoken. Met andere woorden, wie het klimaatprobleem echt wil aanpakken, ontkomt niet aan de duurzame ontwikkeling van onsympathieke opties als biomassa en CO₂-opslag (opties die ook onmisbaar is als we in de toekomst chemische producten, cement en staal willen blijven produceren zonder CO₂-uitstoot).
Bijdragen aan de klimaatdoelstellingen én kosten besparen. Dat wil de Nederlandse overheid bereiken met het eigen beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). In 2021 en 2022 zorgde dit beleid voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. Volgens het RIVM is dit nog niet genoeg om de (klimaat)doelen door onder…
De website CO2emissiefactoren.nl is vernieuwd. Deze lijst bevat betrouwbare emissiefactoren voor de Nederlandse markt en is de basis om een CO₂‑voetafdruk op te stellen en te vergelijken. Naast de jaarlijkse update van de factoren, is er ook een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd en is de lay-out opgefrist. Algemene updates…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.