Elektriciteit vergroenen
De overheid vergroent haar elektriciteit voor 91% met Scandinavische waterkracht. Verder werd er, bij wijze van proef, Italiaanse (6%) en Nederlandse (3%) windenergie gekocht ter vergroening van alleen het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Rijkswaterstaat, ProRail en ruim 50 andere publieke organisatie gebruiken de CO₂- Prestatieladder om leveranciers te stimuleren CO₂ bewuster te opereren. Inmiddels zijn er meer dan 700 bedrijven gecertificeerd.
Groene stroom
Een belangrijke maatregel voor bedrijven om hun CO₂ uitstoot te verminderen is overschakelen op groene stroom. Energie die op een duurzame manier wordt opgewekt krijgt een certificaat; een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO). De CO₂-Prestatieladder stelt eisen aan de garanties van oorsprong die CO₂ bewuste bedrijven kunnen gebruiken.
Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft deze week een motie ingediend met het verzoek om het inkopen van groene stroom volgens de eisen van de CO₂-Prestatieladder ook in te voeren bij de inkoop van energie en GvOs door de rijksoverheid.
Minister Kamp heeft de motie ontraden. Wel gaf hij aan dat er een onderzoek loopt naar de mogelijkheden voor de overheid om meer energie op te wekken op eigen gebouwen en terreinen.
Wat is het verschil tussen groene stroom en sjoemelstroom? Bekijk hier een filmpje van het HIER Klimaatbureau
De motie van Groen Links kunt u hier lezen