1. Wat was de belangrijkste factor in het bereiken van deze mijlpaal?
“Het feit dat steeds meer opdrachtgevers de CO₂-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen. In 2016 hebben 75 opdrachtgevers gebruik gemaakt van de CO₂-Prestatieladder in honderden aanbestedingen, bleek uit onderzoek. Hoe meer opdrachtgevers de CO₂-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen, hoe meer bedrijven een certificaat halen. In de praktijk zien we dat het gunningvoordeel op inschrijvingen de belangrijkste motivatie is voor bedrijven om zich te laten certificeren op de CO₂-Prestatieladder. Echter heeft het bedrijf dat het 800ste CO₂-Prestatieladder certificaat in ontvangst nam, geen direct belang bij aanbestedingen.
Zo heeft de CO₂-Prestatieladder zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardig CO₂-managementsysteem, dat wordt omarmd door partijen die meer handen en voeten willen geven aan duurzaamheid en willen sturen op CO₂-reductie. Naast Pure Energie, zijn onder andere de KNVB, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Renkum gecertificeerd op de CO₂-Prestatieladder. Ook deze instellingen dingen niet mee naar aanbestedingen en zien de toegevoegde waarde van de ladder voor een gestructureerde aanpak van CO₂-reductie.”
2. Wat zijn de grootste aandachtspunten bij het vergroten van de impact van de CO₂-Prestatieladder?
“We willen heel graag dat meer opdrachtgevers de ladder inzetten. 75 lijkt veel, maar er zijn nog steeds zo’n 400 opdrachtgevers die het dus niet hebben gedaan. Ook moeten opdrachtgevers meer aandacht geven aan wat er in het project gebeurt, zodra de CO₂-Prestatieladder wordt gebruikt bij aanbestedingen. Wanneer opdrachtgevers blijvend het gesprek aangaan met opdrachtnemers, wordt de impact van de CO₂-Prestatieladder groter. Dit leidt tot de toepassing van duurzame innovaties en meer kansen om CO₂ te reduceren.”
3. Wat is er bij bedrijven in de laatste jaren veranderd?
“Een paar jaar geleden werden we gebeld door bedrijven die ons vroegen wat een CO₂-footprint is. Inmiddels is het verlagen van de CO₂-footprint bij veel bedrijven gemeengoed geworden. Wat we nu zien is dat er meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid in de keten. Er is meer aandacht voor emissies van materialen die veel bedrijven gebruiken, zoals bijvoorbeeld asfalt en beton. De ketenpartners zoeken elkaar steeds meer op en kijken over de grenzen van hun eigen bedrijf om CO₂-reductie aan te jagen. Wat dat betreft heeft SKAO met Handboek 3.0 volledig ingehaakt op de belangrijke mondiale ontwikkelingen: CO₂-reduceren in de keten en het transparant maken van de ketenactiviteiten.”
4. Hoe reageren aanbestedende partijen en gecertificeerde bedrijven op de implementatie van de CO₂-Prestatieladder?
“De ladder helpt bedrijven om gestructureerd werk te maken van CO₂-reductie en om te zorgen dat het echt gaat leven binnen de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd liggen daar ook de grootste uitdagingen. CO₂-reductie moet niet beperkt blijven tot een norm en certificering die vooral het werk van een duurzaamheidsmanager is, maar ook worden gedragen door alle medewerkers in de organisatie. En daarvoor biedt de CO₂-Prestatieladder uitkomst.”
5. Hoe ziet de toekomst eruit voor de CO₂-Prestatieladder?
“SKAO werkt al een tijdje aan meer onderscheidend vermogen op projecten die met de CO₂-Prestatieladder worden gegund. Daarnaast willen we zorgen dat steeds meer opdrachtgevers de CO₂-Prestatieladder inzetten en dat zij hun rol in de keten pakken door bijvoorbeeld de dialoog te voeren met partijen die de projecten uitvoeren. Verder willen we duidelijk maken wat de maatschappelijke impact is van de CO₂-Prestatieladder binnen Nederland. Dit doen we door meer te communiceren over de ladder aan de hand van praktijkverhalen. Tot slot hebben we de ambitie om hét CO₂-managementsysteem van Nederland te worden. Met de uitgifte van het 800ste certificaat en de 3.000 bedrijven die dankzij de ladder CO₂-bewust werken, is daar weer een mijlpaal in bereikt.”