Aanbesteding gewonnen mede dankzij inzet van de CO₂-Prestatieladder
De organisatie was al langer bekend met de toepassing van de CO₂ prestatieladder bij aanbestedingen, met name bij aanbestedingen van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft de verantwoording voor de categorie “kantoorinrichting” binnen de Rijksoverheid. Vanuit die hoedanigheid heeft zij een aanbesteding uitgeschreven voor circulair kantoormeubilair ten behoeve van de Belastingdienst . Daarin heeft Rijkswaterstaat haar potentiele opdrachtnemers concreet gewezen op de CO₂-Prestatieladder om de kansen op gunning van het project – circulaire inrichting van haar kantoorpanden – te vergroten. Zo liet Ahrend bij de inschrijving op de aanbesteding weten een certificaat op niveau 3 van de CO₂-Prestatieladder een jaar na gunning te behalen. Dat is de kantoorinrichter dan ook gelukt.
“We hebben de aanbesteding van de Belastingdienst in oktober 2018 gewonnen”, vertelt Dionne Ewen, manager Circulaire Economie bij Koninklijk Ahrend. “Het project betreft het leveren van circulair kantoormeubilair voor de Belastingdienst. De overheidsinstelling wilt zoveel mogelijk van wat ze al hebben aan meubilair hergebruiken. Het is daarom onze taak om het meubilair te updaten, te refurbishen en gereed te maken voor een volgende levenscyclus. Het meubilair moet daarnaast weer voldoen aan de gebruiksnormen en wensen van de Belastingdienst. Het contract is vanaf half januari dit jaar ingegaan en wij zijn inmiddels gestart met het leveren van het refurbished kantoormeubilair aan de Belastingdienst. Tijdens dit project zien we ook kansen om de CO₂-uitstoot van onze activiteiten te verkleinen.”
Internationaal interesse voor de CO₂-Prestatieladder
Aan het begin van certificering op de Ladder, ontdekte de internationale projectinrichter al snel dat het systeem ook geschikt is voor zijn internationale vestigingen. De Laddersystematiek wordt erkend door zijn stakeholders, zowel nationaal als internationaal. Naast Ahrend, zijn de merken Gispen, Techo en Presikhaaf Schoolmeubelen gecertificeerd op de CO₂-Prestatieladder. Deze merken vallen onder Koninklijk Ahrend. Verder liet Ahrend zes productielocaties en tien showroomlocaties verspreid over Europa en Azië certificeren op de CO₂-Prestatieladder.
“Voor de productielocaties waren we al bezig met het inventariseren en monitoren van de CO₂-uitstoot”, vertelt Ewen. “De gegevens waren er al. Dankzij de inzet van de CO₂-Prestatieladder hebben we nu ook goed inzicht in hoe het zich ontwikkelt en welke maatregelen we kunnen nemen om de CO₂-uitstoot te verlagen. Het systeem wordt jaarlijks bijgewerkt, dus de organisatie is er continu mee bezig. Elke keer wordt de organisatie en dochterondernemingen uitgedaagd om ambitieuzer te zijn, om meer CO₂ te reduceren dan ze al deden.”
Ewen: “Met name de inzicht in waar de CO₂-uitstoot in scope 1 en 2 in onze organisatie bevindt, was waardevol. We hadden al in de gaten dat de Nederlandse productielocaties, de grootste die we hebben, het meest zou wegen in onze totale CO₂-footprint. Daarom focussen we ons nu op energy efficiency. Zo werk ik samen met de directeur supply chain, die verantwoordelijk is voor onze productielocaties, om de CO₂-uitstoot in kaart te brengen en te reduceren door efficiënter in de keten te werken. Hiervoor ontwikkelen de KAM (Kwaliteit, Arbeid, Milieu)-managers van onze productielocaties een actieplan waarop kansen voor CO₂-reductie per productielocatie zijn uitgestippeld.”
Klimaatdoelen al behaald
“Wat wij nu merken is dat wij het laaghangende fruit al hebben geplukt, wat betreft CO₂-reductie”, zegt Ewen. “We zijn in de jaren ’90 voor het eerst begonnen met het meten van de milieu-impact van onze organisatie. Op basis daarvan hebben we een eerste milieuverslag uitgebracht. Deze resultaten hebben we met terugwerkende kracht verwerkt in onze implementatie van de CO₂-Prestatieladder. Door onder andere de inzet van groene energie en de focus op energy efficiency in onze productieketens, hebben we 50 procent van onze CO₂-uitstoot verlaagd ten opzichte van 1990. Dat betekent dat we de klimaatdoelstelling van de Nederlandse overheid – een CO₂-reductie van 50 procent in 2030 ten opzichte van 1990- al hebben behaald. Er is al zoveel gedaan. Natuurlijk zijn er nog dingen waar we aan kunnen werken om CO₂-reductie mogelijk te maken, maar daar zit dan de grootste uitdaging. Hoe we ambitieus kunnen blijven en maatregelen kunnen nemen die de grootste impact leveren op het verlagen van onze CO₂-footprint.”
In het kader van ambitieus zijn op het gebied van CO₂-reductie, heeft de organisatie nu al plannen om niveau 4 en 5 van de CO₂-Prestatieladder te behalen. “We zijn nu al bezig met de voorbereidingen van de grote scope 3: afvalmanagement, transport en materiaalketens. Dat zijn de grootste projecten binnen de organisatie waarvan we voorzien dat we daar ook de grootste impact kunnen behalen.” Met de toepassing van de CO₂-Prestatieladder blikt Ahrend vooruit op een toekomst waarin CO₂-reductie blijvend en structureel deel uitmaakt van de organisatie.