Het streven naar een wereldwijde duurzame economie waarin de uitstoot van broeikasgassen tot een absoluut minimum wordt beperkt, vraagt inspanning van aanbestedende diensten. Dat die er ook druk mee bezig zijn, blijkt uit het onderzoek ‘Trends in aanbesteden’ van Ivalua.

 

Het Amerikaanse managementbureau, dat ook een softwareplatform voor aanbesteden heeft ontwikkeld en actief is over de hele wereld, heeft aanbesteders gevraagd wat de uitkomsten van de klimaattop in Parijs betekenen voor hun praktijk. Maar liefst 73 procent van de ondervraagden geeft aan dat Parijs invloed heeft op hun strategie en zal leiden tot herziening van hun strategieën en programma’s.

 

De verwachting is dat de ruim 190 landen die het klimaatakkoord hebben ondertekend, de uitkomsten ervan zullen omzetten in nationale regelgeving. Zij zijn ervan overtuigd dat er strengere regels en emissie-eisen gesteld zullen worden. Alleen dat al zorgt voor een andere aanbestedingsstrategie. Aanbestedende diensten zullen de striktere eisen moeten opnemen in de voorwaarden en gunningseisen.

 

Milieucriteria

Ook op andere punten zullen zij aanpassingen aanbrengen in hun beleid. Zo zegt 62 procent van de aanbesteders dat zij hun opdrachtnemers strakker gaan evalueren op milieucriteria en nauwelijks een minder percentrage kijkt opnieuw naar de risico’s van klimaatverandering in de hele keten.

 

Curieus genoeg vindt maar 15 procent van de aanbesteders het belangrijk om initiatieven voor energiebesparing van aanbieders te krijgen. Ook de verdere ontwikkeling van producten en diensten met lage broeikasgasemissie wordt door 15 procent genoemd.

 

De uitkomsten stroken met het gevoel dat het bedrijfsleven zich steeds meer uit zichzelf gaat inzetten voor het klimaatbeleid. Tegelijkertijd met de klimaattop zijn er tal van bijeenkomsten rond het bedrijfsleven georganiseerd. Daarbij waren ook vaak aanbestedende diensten of grote financiers aanwezig die in toenemende mate klimaat laten meewegen bij hun investeringsbeslissingen.

 

Vooral de Wereldbank speelt hierbij een grote rol. Volgens vice-president Rachel Kyte is er ook geen tijd te verliezen. Parijs gaat over de periode vanaf 2020 terwijl er nu al maatregelen genomen moeten worden.

 

Bron: Cobouw