De CO₂-Prestatieladder helpt organisaties om hun CO2-emissie in kaart te brengen en vervolgens de uitstoot van C02 te verminderen. Of wacht, was het nou toch Co2?! ‘Dat horen ze daar bij SKAO toch gewoon te weten!?’ horen we je denken! ‘Of zien ze daar tussen al die CO(222?) absorberende bomen het bos niet meer?’  

1 april! Uiteraard weten we dat de juiste schrijfwijze CO2 is! Toch wordt de afkorting zo nu en dan verkeerd geschreven. En aangezien we zelf nogal van de details zijn én het goede voorbeeld willen geven, laten we graag zien hoe je de afkorting van koolstofdioxide eenvoudig en op de juiste wijze typt. 

Het belang van de juiste schrijfwijze 
 

De juiste schrijfwijze lijkt misschien niet van belang, maar is dat toch wel degelijk. CO2 is de scheikundige afkorting voor koolstofdioxide en bestaat uit één koolstofmolecuul (C) en twee zuurstofmoleculen (O2). Koolstofdioxide is de belangrijkste broeikasgas die de aarde doet opwarmen, en dat is iets heel anders dan bijvoorbeeld koolstofmonoxide in het kwadraat (CO2) of dan kobalt (Co).  

Typfout snel gemaakt 

Als organisatie die jaarlijks duizenden keren CO2 moet opschrijven, begrijpen we als geen ander dat een typfout snel is gemaakt. Soms door onzorgvuldigheid, maar soms ook uit gemakzucht. Een ‘gewone’ 2 achter CO is makkelijker te typen dan telkens weer het kleine cijfertje, ook wel subscript genoemd.  

Praktische tips voor het schrijven van CO2 

Er zijn verschillende manieren om gemakkelijk subscript 2 in een document te schrijven: 

Soms niet mogelijk 

Tot slot: de formule altijd foutloos schrijven is helaas onmogelijk. In bijvoorbeeld bestandsnamen en url’s van websites is het helaas niet mogelijk om een subscript te zetten. In dat geval wordt het dus alsnog CO₂.  

Suc6  

Maar voor het overgrote deel van de teksten weet je nu hoe je CO2 correct en (relatief) eenvoudig schrijft. Suc6