Is het de CO²-, C02-, CO₂-, Co2- of toch de CO₂-Prestatieladder?²
De CO₂-Prestatieladder helpt organisaties om hun CO2-emissie in kaart te brengen en vervolgens de uitstoot van C02 te verminderen. Of wacht, was het nou toch Co2?! ‘Dat horen ze daar bij SKAO toch gewoon te weten!?’ horen we je denken! ‘Of zien ze daar tussen al die CO(222?) absorberende bomen het bos niet meer?’
1 april! Uiteraard weten we dat de juiste schrijfwijze CO2 is! Toch wordt de afkorting zo nu en dan verkeerd geschreven. En aangezien we zelf nogal van de details zijn én het goede voorbeeld willen geven,laten we graag zien hoe je de afkorting van koolstofdioxide eenvoudig en op de juiste wijze typt.
Het belang van de juiste schrijfwijze
De juiste schrijfwijze lijkt misschien niet van belang, maar is dat toch wel degelijk. CO2 is de scheikundige afkorting voor koolstofdioxide en bestaat uit één koolstofmolecuul (C) en twee zuurstofmoleculen (O2). Koolstofdioxide is de belangrijkste broeikasgas die de aarde doet opwarmen, en dat is iets heel anders dan bijvoorbeeld koolstofmonoxide in het kwadraat (CO2) of dan kobalt (Co).
Typfout snel gemaakt
Als organisatie die jaarlijks duizenden keren CO2 moet opschrijven, begrijpen we als geen ander dat een typfout snel is gemaakt. Soms door onzorgvuldigheid, maar soms ook uit gemakzucht. Een ‘gewone’ 2 achter CO is makkelijker te typen dan telkens weer het kleine cijfertje, ook wel subscript genoemd.
Praktische tips voor het schrijven van CO2
Er zijn verschillende manieren om gemakkelijk subscript 2 in een document te schrijven:
Het subscript is te vinden op de werkbalk van Word bij ‘invoegen’ -> ‘symbool’ en bij ‘start’ onder de lettergrootte (X2). Om te voorkomen dat je heel vaak dezelfde handeling moet uitvoeren, kun je CO2 eenmalig schrijven en vervolgens kopiëren en plakken in de rest van de tekst.
Nog handiger is om achteraf het subscript toe te voegen. Selecteer CO2 -> druk op Ctrl x (knippen) -> druk op Ctrl h (zoeken en vervangen). Typ vervolgens CO₂ in bij ‘Zoeken naar’. Wanneer je bij ‘Vervangen door’ ^c intypt en vervolgens op ‘Alles vervangen’ drukt, wordt elke CO₂ in de tekst vervangen door CO2 (zie foto).
Als je CO2 op LinkedIn wilt schrijven, dan is hier een handig trucje voor: het Unicode-symbool. Deze vind je hier: https://unicode-table.com/en/2082/. Deze code kun je kopiëren en vervolgens in plaats van een normale 2 in je berichten of functie plaatsen. Easy peasy!
Soms niet mogelijk
Tot slot: de formule altijd foutloos schrijven is helaas onmogelijk. In bijvoorbeeld bestandsnamen en url’s van websites is het helaas niet mogelijk om een subscript te zetten. In dat geval wordt het dus alsnog CO₂.
Suc6
Maar voor het overgrote deel van de teksten weet je nu hoe je CO2 correct en (relatief) eenvoudig schrijft. Suc6!
De CO₂-Prestatieladder helpt organisaties om hun CO2-emissie in kaart te brengen en vervolgens de uitstoot van C02 te verminderen. Of wacht, was het nou toch CO2?! ‘Dat horen ze daar bij SKAO toch gewoon te weten!?’ horen we je denken! ‘Of zien ze daar tussen al die CO(222?) absorberende bomen…
Vandaag hebben SKAO en de Europese Commissie (EC) de CO₂ Performance Ladder Europe Community of Practice (CoP) gelanceerd op het Public Buyers Platform van de EC. Deze CoP helpt overheidsinkopers de CO2-Prestatieladder te integreren in hun inkoopstrategieën, door heldere doelstellingen te formuleren en structurele CO₂-reductiemaatregelen te verankeren. De CoP werd…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.