Het is voor de tweede keer dat het ministerie dit duurzaamheidsverslag publiceert. Het geeft een beeld van onder meer het eigen energieverbruik, besparingen en de inkoop van duurzaam geproduceerde producten en diensten. Ook beschrijft het de maatregelen en de inspanning die het laatste jaar zijn genomen door IenM, Rijkswaterstaat, het KNMI, het Planbureau voor de Leefomgeving, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Emissie Autoriteit en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling.

CO₂-uitstoot

In 2016 bedroeg de CO₂-uitstoot van het ministerie van IenM 126,6 kton. Dit staat gelijk aan de CO₂-uitstoot door 28.000 huishoudens. Deze uitstoot is 28% minder dan in 2009 en 18% minder dan in 2015. Het grootste deel van de uitstoot is gerelateerd aan het elektriciteitsverbruik van onder andere verlichting langs de wegen en wateren en het gebruik van fossiele brandstoffen door schepen van de Rijksrederij.

De CO₂-voetafdruk bestaat uit directe CO₂-emissies door verbranding van brandstoffen (scope 1) en uit indirecte emissies door bijvoorbeeld het gebruik van elektriciteit (scope 2). De resultaten per scope zijn:

Koppelingstabel CO₂-Prestatieladder

De reductiedoelstelling voor Scope 1 en 2 van IenM is 20%. De CO₂-Prestatieladder systematiek vereist dat organisaties een doelstelling per scope vaststellen. IenM wil 5% reductie realiseren binnen Scope 1 en 15% binnen Scope 2 (opgeteld 20%). In het kader van onze certificering op de CO₂-Prestatieladder rapporteren wij over onze CO₂-uitstoot conform de internationaal erkende norm voor CO₂-rapportage, ISO 14064-1. Deze norm beschrijft onder andere welke informatie er in een rapportage over CO₂-uitstoot moet staan.

De belangrijkste CO₂ besparende maatregelen die in 2016 zijn toegepast, zijn:

Secretaris-generaal Lidewijde Ongering:

‘Ik ben er trots op dat we ons als eerste ministerie en als twee overheidsorganisatie hebben weten te certificeren op de CO₂-Prestatieladder; een instrument dat organisaties helpt bij het reduceren van CO₂ door energiebesparing, effcienter gebruik van materialen en duurzame energie.

Daarmee laten we zien dat we zelf ook doen wat we aan anderen vragen. En, niet onbelangrijk: de prestatieladder laat zien wat onze structurele CO₂-uitstoot is en toont hoe we die terugbrengen. Met 18 procent reductie in één jaar hebben we vorig jaar een flinke stap gezet. Dat motiveert mij om nieuwe stappen te blijven zetten.