Haarlem geeft het goede voorbeeld met de CO₂-Prestatieladder
Al een paar jaar daagt de gemeente Haarlem zichzelf flink uit om de CO₂-uitstoot te verminderen. ‘Dat onze inspanning beloond wordt, blijkt uit het verlengen van ons certificaat. Als het meezit gaan we dit jaar een stap maken op de CO₂-prestatieladder’, aldus directeur Fysiek Domein Jaap Meindersma van de gemeente Haarlem.
Als we de klimaatcrisis willen stoppen, zullen we met z’n allen de CO₂-uitstoot drastisch moeten verminderen. In het Nederlandse Klimaatakkoord is daarom vastgelegd dat bedrijven in 2030 de helft minder CO₂ moeten uitstoten dan 40 jaar geleden. Iedere organisatie en bedrijf heeft zo zijn eigen CO₂-footprint. Een voetafdruk die laat zien hoeveel broeikasgassen er vrijkomen bij bijvoorbeeld energieverbruik en vervoer.
Eén trap omhoog
“Om inzicht te krijgen in onze bijdrage en wat er beter kan, leggen we onszelf als gemeente jaarlijks langs de meetlat”, vertelt Jaap. “Dat doen we met de CO₂-prestatieladder; hét meetinstrument voor duurzaamheid voor bedrijven en overheden. De ladder kent 5 niveaus. Hoe hoger je op de ladder staat hoe meer je doet om CO₂ te verminderen. ”Een onafhankelijke instelling controleert of wij aan de gestelde eisen voldoen bij een jaarlijkse audit. Jaap: ”Heel fijn dat onze certificering is verlengd. We werken er hard aan om onze CO₂-uitstoot te verminderen. Op zich zijn we al goed bezig, ons wagenpark is bijvoorbeeld – op 1 auto na – volledig elektrisch, maar er zijn nog genoeg stappen te zetten.”
Duurzaam vervoer stimuleren
Jaap: “CO₂-uitstoot is een van de grootste veroorzakers van het klimaatprobleem. Logisch dat elke organisatie daar iets mee doet of moet doen via regelgeving. Alleen zo kunnen we dit zoveel mogelijk beperken. We hebben de laatste jaren hard gewerkt om op niveau 3 van de ladder te komen. Dat betekende dat we eerst inzicht moesten krijgen in al onze energiestromen en onze CO₂-footprint. Als je dat weet, weet je ook aan welke knoppen je kan draaien om te besparen. Voor ons sprongen er 3 pijlers uit: wagenpark, reisbewegingen van collega’s en vastgoed.”
“Ook heeft de gemeenteraad van Haarlem veel geld vrijgemaakt om onze gemeentelijke panden (zo’n 400 in totaal) te verduurzamen. Bijvoorbeeld door te isoleren, het plaatsen van isolerend glas en andere verwarmingsmethoden. Toch valt dat niet mee, want veel panden zijn een monument. Na corona zien we ook dat onze panden anders gebruikt worden. Mensen werken vaker thuis, dus is ook de bezetting op kantoor een aandachtspunt geworden. Het regelen van het klimaat binnen heeft direct effect op energiegebruik. Ook is het belangrijk dat we ons gasverbruik enorm gaan terugbrengen. Verder stimuleren we onze collega’s duurzame vormen van vervoer te gebruiken. Denk aan een NS-Business Card en gemeentelijke e-bikes om naar een afspraak te gaan. Maar we maken nog steeds te veel autokilometers. Daar valt nog winst te behalen.”
Goede voorbeeld geven
Nu de gemeente toewerkt naar trede 4 op de prestatieladder, gaat het niet langer alleen om de eigen CO₂-footprint. Jaap: “Het gaat juist óók om die van de leveranciers waarmee je samenwerkt. We stelden qua duurzaamheid altijd al wel eisen aan de partijen waarmee we samenwerken. Maar wie eisen stelt, moet eerst zelf ook kunnen aantonen goed op weg te zijn. Vandaar onze verbinding aan de prestatieladder. Ik vind het stoer dat we zo zelf het goede voorbeeld geven. Waar we de komende tijd nog meer op gaan letten? Op onze grootste uitgaven. We brengen in kaart naar welke partijen dit gaat. Zo kunnen we kijken waar het (nog) simpeler, duurzamer en goedkoper kan. Met deze analyse over de hele keten gaan we maatregelen nemen die een positief CO₂-effect hebben binnen de branche. Zo pakken op dit niveau van de ladder een leidende rol. En die pakken we graag!”
Utrecht, 14 januari 2025 – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) introduceert vandaag versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, het toonaangevende duurzaamheidsinstrument voor bedrijven en overheden die actief werk maken van CO₂-reductie. De vernieuwde versie biedt een aangescherpte aanpak, gericht op het ondersteunen van organisaties bij het behalen van ambitieuze klimaatdoelen…
Op 14 januari publiceert SKAO de langverwachte nieuwe norm: CO2-Prestatieladder versie 4.0. Maar wat betekent dat voor u? Wat is de opzet van deze nieuwe norm? Hoe verhouden de niveaus van versie 3.1 zich tot de treden van versie 4.0? Wat is de relatie tussen…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.