Onlangs reikte wethouder Ruud van Harten een CO₂-prestatieladdercertificaat uit aan de firma Verkade.
Duurzaam ondernemen loont
Onlangs reikte wethouder Ruud van Harten een CO₂-prestatieladder certificaat uit aan bouw-, en hoveniersbedrijf Verkade. Wethouder Van Harten: “Het is goed om te merken, dat ondernemers ook het belang zien om samen te werken aan de verduurzaming van de stad. Ik ben dan ook blij dat lokale aannemers, zoals Verkade, de nodige stappen zetten om hun bedrijf te certificeren via de CO₂-prestatieladder. Ik realiseer me, dat dit voor kleinere aannemers een behoorlijke belasting kan betekenen.”
Sinds een aantal jaar stimuleert de gemeente aannemers om zich te certificeren via de CO₂-prestatieladder. Bij aanbestedingen voor de aanleg van infrastructurele werken beoordeelt de gemeente niet zo zeer op prijs, maar ook op de trede waarop de inschrijver is gecertificeerd. Hoe hoger de trede op de CO₂-prestatieladder hoe kansrijker de inschrijving.
Samen maken we de stad duurzamer
Het familiebedrijf Verkade heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “We hebben ons kantoor geïsoleerd. We kijken bij aanschaf van materieel ook naar het verbruik en we denken na bij de manier waarop we met ons materieel omgaan”, zegt Verkade. “Toch vinden we dat niet genoeg”, vervolgt hij. “We willen CO₂-reductie opnemen als speerpunt in ons beleid. Dat betekent dat we bij alles wat we doen de afweging maken of het goed is voor ons bedrijf én het milieu. Centraal staat de vraag: Wat kunnen we doen om onze impact te verminderen, terwijl we tegelijkertijd blijven werken aan een gezond bedrijf?”. Om dit inzichtelijk en controleerbaar te maken, heeft het bedrijf besloten zich te certificeren via de CO₂-prestatieladder, te beginnen op trede 3. De werkwijze die deze ladder aanhoudt, zorgt ervoor dat bedrijven op een andere manier naar hun bedrijfsvoering kijken, door bewustere keuzes te maken en efficiënter te gaan werken. Verkade: “Daar zijn we allemaal mee bezig. Niet alleen op kantoor bij het bedenken van plannen en oplossingen, maar ook buiten op de kraan of vrachtwagen en als we bezig zijn in het groen. Bijvoorbeeld aan de hand van vragen zoals: Kunnen we een andere (schonere) brandstof gebruiken? Kunnen we zuiniger rijden/draaien? Stellen we voor een pad in een park asfalt voor, of een natuurproduct?” Verkade besluit met de ambitie: “Met elkaar aanpakken en waar mogelijk het goede voorbeeld geven. Samen werken in en aan een nog mooier Vlaardingen!”