Het Parlement wil dus dat de Europese commissie één keer kan ingrijpen in de markt en alleen als dit geen ingrijpende gevolgen zal hebben voor bepaalde sectoren. Verder wordt voorgesteld om met 600 miljoen ingehouden rechten een fonds
op te richten voor het stimuleren van CO₂ besparende technologieën. In het eerdere plan, dat in april door het Europees Parlement werd afgewezen, zou de Europese Commissie in de komende drie jaar de verkoop van 900 miljoen rechten uitstellen. Die zouden dan na 2019 weer op de markt komen, om zo de prijs van CO₂, die tot een dieptepunt is gezakt, weer op te schroeven. Dat plan stuitte op weerstand van vooral ArcelorMital, maar andere multinationals als Unilever en zelfs Shell steunden dit plan wel.
Het is overigens nog niet gezegd dat dit plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, want het is nu aan de ministerraad. Eurocommissaris Connie Hedegaard zal hier voor het voorstel om het Europese CO₂-handelssysteem te herstellen een tweederde meerderheid moet verkrijgen. Die meerderheid is er nog niet omdat Duitsland pas na de verkiezingen van 22 september hierover een besluit wil nemen.
Bron: duurzaamgeproduceerd.nl