Een terugblik: CO₂-reductie als katalysator van maatschappelijke verandering
De innovatiebijeenkomst werd georganiseerd door SKAO in samenwerking met Rijkswaterstaat. De dag werd geopend door Peter Struik, directeur Duurzaamheid van Rijkswaterstaat en Gijs Termeer, manager van de Stichting voor Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). Struik en Termeer zijn het erover eens dat er veel meer moet worden gedaan om Nederland klimaatneutraal te maken. Daarom is het goed om even stil te staan bij de innovaties en initiatieven die dat mogelijk maken.
Na de introductie nam de keynote speaker van de dag het woord: architect Paul de Ruiter. Sinds 1992 heeft De Ruiter een architectenbureau dat zich richt op een duurzame leefomgeving, onder andere door gebouwen die energie leveren. De architect is betrokken bij het consortium dat de renovatie van de Afsluitdijk realiseert.
De Afsluitdijk heeft een lengte van 32 kilometer en bestaat uit een uniforme dijk van 25 kilometer en vijf grote knooppunten met havens en sluizen. De toeristische trekpleister krijgt onder andere een centrum voor duurzaamheid en een zes kilometer lange vismigratierivier, waardoor het voor vissen gemakkelijker wordt om heen en weer te zwemmen tussen zoet en zout water.
Na de keynote speech werd het plenaire programma voortgezet met een paneldiscussie over de belangrijkste vraagstukken binnen klimaatverandering. In deze paneldiscussie gingen Remco de Boer, adviseur en commentator bij BNR Nieuwsradio, Pallas Agterberg, strategisch directeur bij Alliander en Claudia Reiner, vice voorzitter van Uneto-VNI in gesprek. Er werd tijdens de discussie o.a. gesproken over de problemen die opgelost moeten worden in het energieakkoord en de bijbehorende gevolgen voor de maatschappij.
Aan het einde van het plenaire programma werden de deelnemers op pad gestuurd om de verschillende sessies bij te wonen. Zo konden deelnemers in een van de oudste treinwagons van Nederland kennis opdoen over slimme en duurzame bouwlogistiek, een project waar onder andere innovatieorganisatie TNO en bouwconcern VolkerWessels aan hebben gewerkt.
In de theaterzaal van het Clini Clowns-gebouw in Het Oude Magazijn deelden Arcadis en Rijkswaterstaat hun ervaringen met de implementatie van een vooruitstrevend beleid op het gebied van duurzaam reisgedrag.
In hetzelfde gebouw vond ook de sessie ‘N211 geeft energie: De infrastructuur kan bijdragen aan klimaatdoelstellingen’ plaats. In samenwerking met aannemersbedrijf BAM wordt de weg N211 tussen Den Haag en Westland CO₂-negatief. Sweco ondersteunt in dit gehele traject de provincie Zuid-Holland met de engineering, de aanbesteding en biedt begeleiding bij de uitvoering. De N211 wordt voorzien van 21 maatregelen die de infrastructuur duurzaam maken.
Een vraagstuk in het klimaatprobleem dat de gemoederen bezig houdt is hoe we Nederlandse gebouwen van het gas af kunnen halen. Daar hadden Ben Spiering, de directeur van de Bouwagenda en het HIER Klimaatbureau wel ideeën bij. Een belangrijke vraag is of de concepten die verwarming met gas overbodig maken, ontwikkeld kunnen worden vanuit de huidige praktijk van adviseurs, aannemers en installateurs. Of moeten we mikken op een totaal andere aanpak meer gericht op industrialisatie van het bouwproces?
Om Nederland duurzaam te verwarmen, verkennen Waterschap Vallei en Veluwe en IF Technology de kansen voor thermische energie uit oppervlaktewater. Uit onderzoek van Rijkswsaterstaat en Unie van Waterschappen komt naar voren dat thermische energie uit oppervlaktewater een duurzaam en substantieel alternatief kan zijn voor het voldoen aan de warmtevraag in Nederland.
Ook SPIE en het Nederlands Datacenterbedrijf NLDC buigen zich over het duurzame warmte-vraagstuk. Hiervoor wordt de warmte uit datacenters gebruikt. Servers in de datacenters vormen namelijk 24/7 de basis van de digitale economie. Maar de servers worden warm en die warmte moet weg. Aan de andere kant stijgt de warmte vanuit gebouwen en woningen. NLDC laat zien wat de mogelijkheden zijn.
Om Nederland klimaatneutraal te maken, zoekt Rijkswaterstaat oplossingen in de circulaire economie. Met name hoe circulaire concepten toegepast kunnen worden voor duurzame infrastructuur. Binnen een circulaire economie wordt zoveel mogelijk waarde van een product behouden aan het begin van de cyclus. Daarvoor wordt het gebruik van schaarse grondstoffen vermeden en wordt afval hoogwaardig hergebruikt. Dit leidt tot niet alleen energiebesparing, maar ook kostenbesparing.
Utrecht, 14 januari 2025 – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) introduceert vandaag versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, het toonaangevende duurzaamheidsinstrument voor bedrijven en overheden die actief werk maken van CO₂-reductie. De vernieuwde versie biedt een aangescherpte aanpak, gericht op het ondersteunen van organisaties bij het behalen van ambitieuze klimaatdoelen…
Op 14 januari publiceert SKAO de langverwachte nieuwe norm: CO2-Prestatieladder versie 4.0. Maar wat betekent dat voor u? Wat is de opzet van deze nieuwe norm? Hoe verhouden de niveaus van versie 3.1 zich tot de treden van versie 4.0? Wat is de relatie tussen…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.