De afgelopen vijf jaar is het aandeel van steenkool in de elektriciteitsproductie bijna verdubbeld van 19% naar 35%. Het aandeel aardgas is juist flink gedaald 62% naar 42%. Steenkool is relatief goedkoop, maar het zorgt, in vergelijking met aardgas, voor meer uitstoot van CO₂ en vervuilende stoffen, aldus het CBS.

 

Om te voldoen aan Europese klimaatdoelen moet de uitstoot in 2030 40% lager liggen dan in 1990. Een rechterlijke uitspraak van vorig jaar zomer dwingt de overheid tot nog snellere CO₂-reductie. In een zaak die door milieuorganisatie Urgenda was aangespannen besloot de rechter dat de uitstoot al in 2020 met 25% moet zijn teruggedrongen vergeleken met 1990.

 

Vooralsnog zijn de broeikasgasemissies met 12% teruggebracht ten opzichte van het niveau van vijfentwintig jaar geleden. Afgezet tegen een economische groei van 60% in deze periode heeft Nederland de uitstoot weten te beperken door energiebesparingen en omdat de dienstensector een grote aandeel heeft in het bruto binnenlands product. In een kwart eeuw daalde de emissie-intensiteit van de Nederlandse economie met 30% voor CO₂, met 70% voor de overige broeikasgassen en met 40% voor broeikasgassen totaal.

 

Bron: FD