Hoe inkjetprinters energie besparen
“In tegenstelling tot een laserprinter die veel wordt gebruikt in organisaties, heeft een inkjetprinter veel meer milieuvoordelen”, vertelt Marcel van Dongen, adviseur bij Basic Office Solutions. “Dat komt vooral door het energieverbruik. Een laserprinter werkt op basis van een soort oven. Om te printen wordt het oventje in de printer verhit tot meer dan 200 graden, waardoor de toner wordt verhit en op het papier wordt gedrukt. Vaak merk je ook aan het papier dat je uit een laserprinter haalt, dat het nog warm is. Het verhitten van dat oventje vergt namelijk veel energie. Bij een inkjetprinter heb je dat niet. Een inkjetprinter werkt op basis van een koudafdrukmechanisme, waardoor verhitting van het apparaat niet nodig is. Dit leidt tot een energiebesparing van 96 procent ten opzichte van de laserprinter.”
“Daarnaast bestaat een laserprinter uit onderdelen die vaak vervangen moeten worden, zoals de vier verschillende tonerpatronen, drums, developers, transferbelts en inbrandunits (oventje). Dit levert veel afval op. Bij een inkjetprinter heb je enkel vier inktzakjes nodig. Dit zijn dan ook de enige onderdelen die doorgaans vervangen moeten worden. Zo’n grote inktzak gaat 84.000 afdrukken mee. Voor eindgebruikers is dat heel prettig, omdat ze dan minder vaak de onderdelen moeten vervangen. De inkt die een inkjetprinter gebruikt, is gemaakt op waterbasis waardoor het biologisch afbreekbaar is. Dit is ook een milieuvoordeel ten opzichte van de laserprinter”, legt Van Dongen uit.
CO₂-neutraal produceren met 1.256 zonnepanelen op het dak
Ter vervanging van diverse oude laserprinters heeft Haasnoot Bruggen een Epson-Business inkjetprinter in het bedrijfspand geïnstalleerd via Basic Office Solutions. “We zijn door Basic Office Solutions benaderd met de Business inkjetprinter”, zegt Paul Verbaken, bij Haasnoot Bruggen verantwoordelijk voor certificering. “Nu zijn we al langer bezig met duurzame maatregelen om onze milieu-impact te verkleinen. Vanuit dat oogpunt was het interessant voor ons om verder te kijken naar deze printtechniek. Daarnaast hadden we al oude printers staan die we wilden vervangen, dus zo is het balletje gaan rollen.”
De bruggenbouwer is sinds 2017 gecertificeerd op niveau 3 van de CO₂-Prestatieladder. Vanuit opdrachtgevers, met name gemeenten, werd Haasnoot Bruggen gewezen op de CO₂-Prestatieladder. Overheidsinstellingen zoals onder andere gemeenten maken gebruik van de Ladder in aanbestedingen. Zo kunnen organisaties zich inschrijven op aanbestedingen en het project winnen met een fictieve korting op hun inschrijving door zich te laten certificeren op de CO₂-Prestatieladder.
Haasnoot Bruggen heeft al eerder stappen genomen om de CO₂-footprint van de organisatie in kaart te brengen. Het was echter nog niet concreet en structureel gemaakt. Daar bracht de CO₂-Prestatieladder verandering in. “Al bij de bouw van ons pand hebben wij gekeken naar maatregelen die we konden nemen om CO₂ te besparen”, aldus Fred Floor, technisch directeur bij Haasnoot Bruggen. “Zo staat het dak van ons pand vol met 1.256 zonnepanelen, waarmee we groene elektriciteit opwekken en CO₂-neutraal produceren. Vorig jaar hielden we 30 procent van ons opgewekte stroom over en dit jaar verwachten we 40 procent van de opgewekte stroom over te houden. We kijken nu naar mogelijkheden om de overgebleven stroom in te zetten om elektrisch te rijden.”
Duurzame innovaties testen op projecten
Ook in zijn projecten onderzoekt de bruggenbouwer manieren om CO₂ te reduceren door stroom en energie te besparen. Een voorbeeld daarvan is het testen van draagbare accu’s om aggregaten te vervangen. Verbaken: “Onze collega’s die op projectlocaties werken, maken gebruik van elektrisch gereedschap waarvoor aggregaten worden ingezet. Door de aggregaten te vervangen met draagbare accu’s, kunnen we besparen op het dieselverbruik. De accu’s kunnen we immers opladen met de stroom die we zelf hebben opgewekt in het pand. Daarnaast kunnen we hiermee ook besparen op het brandstofverbruik, omdat het vervoeren van een aggregaat meer brandstof vergt dan het vervoeren van de draagbare accu’s. We hebben de accu’s nog maar net getest en onze medewerkers zijn hier positief over.”
Daarnaast maakt het bedrijf de bruggen zoveel mogelijk in zijn fabriek, waardoor er eenmalig wordt getransporteerd naar de projectlocatie. “Onze grootste uitstoot is nog afkomstig van diesel die we verbruiken om onze bruggen te transporteren naar de projectlocatie”, zegt Floor. “Als we kijken naar vermeden emissies, hebben we hiermee wel de juiste keuze gemaakt. Door onze bruggen in onze fabriek te produceren en eenmalig te transporteren naar de projectlocatie, besparen we meer CO₂ dan wanneer we de bruggen op locatie zouden bouwen. Dat vergt namelijk meer transportatie van materialen.”
De digitalisering van informatie
In het kader van onder andere de CO₂-Prestatieladder en vanuit eigen overtuiging, blijft Haasnoot Bruggen op zoek gaan naar duurzame oplossingen die het werk efficiënter maken en CO₂ reduceren. Dankzij deze instelling is de toepassing van de energiebesparende Business inkjetprinter in het bedrijf ook mogelijk gemaakt.
De vraag is nu of het beter is om niet te printen aangezien daarmee papier wordt verbruikt. “We zien inderdaad veranderingen in het gebruik van papier, maar het blijft nog steeds een informatiedrager die veel wordt gebruikt”, zegt Van Dongen. “Mensen vinden het toch prettig om papier bij zich te hebben om aantekeningen te maken en om informatie over te dragen. Daartegenover staat dat die informatie steeds meer digitaal wordt verspreid. Voor ons als leverancier van printers is het dan zaak om mensen met nieuwe ontwikkelingen, software en applicaties te blijven faciliteren in het verspreiden van informatie, of dat nu op papier gebeurt of digitaal.” Floor: “Het gebruik van papier zal toch wel altijd blijven. Onze tekenaars staren vaak lang naar een ontwerp van onze bruggen op een beeldscherm, maar als ze de tekeningen uitprinten, zien ze vaak correcties die op een beeldscherm minder snel opvallen. Dan maken ze hun ontwerpen op geprint papier ook tastbaarder. Als er dan toch geprint moet worden, kiezen wij er daarom voor om dat te doen met 92 procent minder CO₂.”