“Wij vinden het belangrijk dat onze collega’s op de bouwplaatsen en het personeel van onderaannemers die op onze bouwplaatsen werken, bewust zijn van onze doelstelling om CO₂-uitstoot te reduceren”, zegt Jan Korevaar, commercieel manager bij Bouwonderneming Stout. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld om zijn CO₂-uitstoot vanaf 2017 voor de komende tien jaar te reduceren met 2 procent per jaar. Dit wordt mogelijk door onder andere energiebesparingsmaatregelen toe te passen in de algemene bedrijfsvoering, de kantoorpanden van Stout en op de projecten. “We zijn ervan overtuigd dat de grootste kansen tot CO₂-reductie op onze bouwplaatsen liggen. Daarom voorzien wij de toegangen van al onze bouwplaatsen van een CO₂-Prestatieladder-bouwbanner.”

De bouwplaatsen van Stout moeten nog voorzien worden van de bouwbanners, maar op de locatie van het project bedrijfsverzamelgebouw Diamant te Dordrecht is de banner van de CO₂-Prestatieladder al te zien. Om de CO₂-uitstoot van de werkzaamheden te verminderen, is Stout begonnen met het gebruik van  LED-verlichting op de bouwplaats. Daarnaast neemt het concern maatregelen om de CO₂-uitstoot van zijn wagenpark terug te dringen door de inzet van hybride auto’s.

De economische voordelen

Het certificeringstraject van de CO₂-Prestatieladder heeft het bedrijf positief ervaren, aldus Korevaar. “Voordat we aan de slag gingen met de CO₂-Prestatieladder hadden we geen inzicht in de CO₂-footprint van ons bedrijf. Alleen al daarom is het certificeringstraject verhelderend geweest. Binnen korte tijd krijg je inzicht in daadwerkelijk alle energiestromen binnen het bedrijf. Daarbij vragen wij ons continu af wat wel en niet noodzakelijk is in ons energieverbruik.”

Op die manier zegt de bouwonderneming gerichter om te kunnen gaan met het terugdringen van CO₂-uitstoot. Daarnaast heeft de implementatie van de CO₂-Prestatieladder een positief effect op het imago van Stout. “We nemen onze verantwoordelijkheid voor het effect van ons handelen en voor het welzijn van huidige en toekomstige generaties. Daarom krijgt het verduurzamen van onze eigen activiteiten veel aandacht”, zegt Korevaar. “De certificering levert bovendien mogelijk economische voordelen op via onder andere CO₂-gerelateerd gunningvoordeel bij selectie- en aanbestedingsprocedures. Ook draagt het managementinstrument bij aan daadwerkelijke energiebesparing en daarmee een besparing op de kosten.”

Bewustwording

Volgens Korevaar is het echter nog te vroeg voor Bouwonderneming Stout om te spreken over de successen die met de CO₂-Prestatieladder zijn geboekt, aangezien het bedrijf pas in juni van dit jaar is begonnen met het CO₂-managementsysteem. Wel prijst Korevaar de medewerkers binnen Stout om hun enthousiasme voor het beperken van de CO₂-voetafdruk. “Ik hoor collega’s regelmatig praten over de CO₂-Prestatieladder. Specifiek als het gaat om keuzes die impact hebben op ons energieverbruik. Ik denk dat we daarmee kunnen stellen dat er steeds meer sprake is van bewustwording”, zegt hij.

“Door inzicht te geven in de energiestromen op kantoor en op de bouwplaatsen, regelmatig te communiceren over de stappen die we maken en de collega’s te stimuleren om zelf met initiatieven te komen, verwacht ik dat het enthousiasme zeker zal toenemen.”