Expert in de cloud

T-Systems is een ICT-dienstverlener en behaalde eerder dit jaar niveau 3 op de CO₂-Prestatieladder. Het bedrijf is expert op het gebied van de cloud en digitale oplossingen. “We helpen klanten bij hun transformatie naar de cloud en de digitalisering van hun bedrijfsprocessen”, vertelt Gert-Jan Bruinsma, hoofd marketing bij T-Systems. “En dat doen we voor de grootzakelijke markt.”

In Nederland bedient T-Systems klanten zoals Shell, Heineken, ProRail en verlichtingsexpert Signify. “Zij besteden hun cloud- en IT-infrastructuur aan ons uit en dat is een grote verantwoordelijkheid. Alle belangrijke bedrijfsprocessen zijn tegenwoordig immers digitaal”, aldus Bruinsma. “Daarnaast helpen we klanten ook met digitale oplossingen die bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Zo werkt T-Systems samen met Eneco aan de Slimme Boiler, met Dura Vermeer aan een slimme brug en met Shell aan een duurzaamheidsprogramma voor groene energie en laadpalen.”

Vergroening datacenters

T-Systems is een dochteronderneming van Deutsche Telekom en dat brengt voordelen met zich mee als het gaat om duurzaamheid. Bruinsma: “Deutsche Telekom heeft ambitieuze doelstellingen gesteld en daar liften wij op mee. Zo gaan we voor klimaatneutraliteit in 2025 voor de interne emissies. In 2040 moet de complete leveringsketen, van productie tot klant, klimaatneutraal zijn.

Er wordt al jaren hard gewerkt om die doelstelling te behalen. Daarbij zijn twee routes belangrijk: de verduurzaming van kantoren (en alles wat daarbij hoort) en de verduurzaming van datacenters. Vooral bij de datacenters is veel duurzame winst te behalen, want die gebruiken ontzettend veel energie. Groene stroom, zonnepanelen en warmterugwinning zijn belangrijke troeven om daarmee aan de slag te gaan, zegt Lemmens. “Daarnaast proberen we onze soft- en hardware zoveel mogelijk te optimaliseren, zodat die zo min mogelijk stroom verbruiken.”

Green Deal voor klimaatneutrale datacenters

Verduurzaming van datacenters is geen gemakkelijke opgave. In Nederland is T-Systems namelijk afhankelijk van de verhuurder (en diens duurzame ambities). “We kunnen hen stimuleren en inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan, maar als ze dat niet willen dan houdt het op”, aldus Lemmens. “Dat leidt soms tot lastige keuzes, want de grootste CO₂-impact van onze bedrijfsvoering zit hem toch echt in het energiegebruik van de datacenters. Volgend jaar verhuizen we bijvoorbeeld naar een nieuw datacenter, omdat het huidige datacenter nog niet volledig aan onze duurzaamheidseisen voldoet. Dat is een behoorlijke operatie, maar met het oog op duurzaamheid doen we dat toch.”

T-Systems sloot zich dit jaar daarnaast aan bij het Climate Neutral Data Center Pact. Dit consortium van bedrijven en organisaties zet zich in voor de realisatie van een Europese Green Deal, die ervoor moet zorgen dat de Europese IT-infrastructuur milieuvriendelijker en uiteindelijk klimaatneutraal wordt.

Kantoren en leaseauto’s

Ook op het gebied van kantoren en leaseauto’s zette T-Systems al een aantal duurzame stappen. Zo werd het aantal kantoren van het bedrijf teruggedrongen van vier naar twee, om een kleiner vloeroppervlak (en dus energiebesparing) te realiseren. Bij de zoektocht naar nieuwe kantoren (in Utrecht en Rijswijk) was energielabel A of B een harde eis. “Daarnaast hebben we ingezet op sensor-gestuurde ledverlichting, om het energieverbruik qua verlichting laag te houden”, aldus Lemmens.

Drie jaar geleden is T-Systems daarnaast begonnen met de aanschaf van elektrische auto’s, om de leaseautovloot te verduurzamen. Lemmens: “Vanaf 2022 zal elke nieuwe auto die we aanschaffen een volledig elektrische aandrijving hebben.”

Het nieuwe werken

T-Systems is daarnaast druk bezig om een nieuwe manier van werken te introduceren, die ervoor moet zorgen dat het aantal reisbewegingen van medewerkers fors daalt. “We waren daar voor de coronacrisis al mee begonnen, maar dat heeft wel voor een versnelling gezorgd”, zegt Bruinsma. “Medewerkers waren eerst vier of vijf dagen per week op kantoor te vinden. Nu gaat het om ongeveer twee werkdagen per week. Als je geen belangrijke vergaderingen hebt, werk je gewoon thuis.”

“Ook willen we het aantal vliegbewegingen terugdringen”, vult Lemmens aan. “Bij korte afstanden stimuleren we medewerkers om de trein of anders de auto te pakken.”

Certificering op de CO₂-Prestatieladder

Genoeg duurzame inspanningen dus. Toch was certificering op de CO₂-Prestatieladder even schrikken voor Lemmens en collega’s. “We gingen er vanuit dat we snel op niveau 3 uit zouden komen, juist omdat we al zoveel duurzaamheidsprogramma’s gedaan hebben. Maar die tellen dus mooi niet mee. Het gaat erom wat je in de toekomst gaat doen.”

Toch ging T-Systems met de Ladder aan de slag. “Even schrikken, maar het was verder geen probleem. We blijven immers verduurzamen en hebben nog genoeg programma’s lopen”, zegt Lemmens. “Daarnaast is het belangrijk voor ons om een certificaat op de Ladder te hebben. Eén van onze klanten is ProRail, de bedenker van de CO₂-Prestatieladder. En veel van onze andere klanten hebben duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan.”

Duurzaamheidsmanager aanstellen

Voor het certificeringstraject schakelde T-Systems een externe expert in. “Er wordt best wel wat van je gevraagd. Als je nieuw bent met de CO₂-Prestatieladder en het in een relatief tijdsbestek een certificaat wilt behalen, schrik je best wel even van de eisen die er gesteld worden”, verklaart Lemmens die keuze. “We hadden alle data wel paraat, maar om het in de juiste vorm te kunnen gieten, was een beetje hulp meer dan welkom.”

In de toekomst wil T-Systems doorgroeien naar niveau 4 of 5 op de CO₂-Prestatieladder. Lemmens: “We hebben momenteel zoveel duurzaamheidsprogramma’s lopen en iedereen is verantwoordelijk voor een stukje ervan. Tijdens het certificeringstraject op de CO₂-Prestatieladder zijn we tot de conclusie gekomen dat dat beter kan. Als er één verantwoordelijke is, die al onze duurzaamheidsprojecten in goede banen leidt, kunnen we nog mooiere stappen zetten.”

T-Systems wil in de nabije toekomst dan ook een duurzaamheidsfunctionaris aanstellen. “Op die manier kunnen we onze duurzame ambities nog professioneler aanpakken”, besluit Lemmens. “Hij of zij zal ons naar het volgende niveau tillen, ook op de CO₂-Prestatieladder.”