Wat zijn emissierechten?
Sinds 2005 hebben Europese landen en bedrijven die veel uitstoten zoals Shell en Hoogovens te maken met emissierechten. Een land of bedrijf krijgt een bepaalde hoeveelheid emissies, bijvoorbeeld CO₂ emissies, die ze in een periode mogen uitstoten. Blijven ze onder dit aantal, dan mogen ze de overgebleven emissies op de markt verkopen. Stoten ze juist meer uit dan de emissierechten die ze hebben, dan moeten ze bijkopen. Zo ontstaat een handel, waarbij het totaal aantal emissies dat wordt uitgestoten gelijk blijft. In Europa gaat dit volgens het EU-ETS (Emissions Trading Scheme).

Prijzen te laag
De laatste jaren zijn emissierechten steeds goedkoper geworden, omdat steeds meer landen en bedrijven rechten overhouden. Dat kwam onder andere door de economische crisis, die ervoor zorgde dat mensen minder gingen kopen, en fabrieken minder gingen produceren. Ook hebben bedrijven en overheden effici�ntieslagen gemaakt, waardoor ze minder uitstoten. Daardoor zijn er heel veel emissierechten op de markt en daalde de prijs van ongeveer 25 naar 5 euro per ton CO₂. Grote bedrijven kunnen dus heel goedkoop extra emissierechten kopen. Dit stimuleert bedrijven niet om hun uitstoot te beperken. Daar wil Europa iets aan doen.

Wat gaat de Europese Commissie doen?
Nu al neemt elk jaar het totale aantal emissierechten een beetje af, zodat landen en grote bedrijven samen minder moeten uitstoten. Tot 2020 gaat dat met 1,74 procent per jaar, maar bedrijven en landen houden ondanks de afname in rechten nog steeds veel rechten over. Daarom gaat het aantal emissierechten vanaf 2021 met 2,2 procent per jaar omlaag, wat moet zorgen voor een snellere afname in de totale CO₂-uitstoot van landen en bedrijven. Ook vermindert Europa de uitgifte van ?gratis rechten? die worden gegeven aan bedrijven in CO₂-intensieve sectoren. Bedrijven in die industriesector zijn over het algemeen niet blij met de nieuwe regels. Gevreesd wordt dat zij om hoge kosten aan emissierechten te vermijden hun productie naar landen buiten Europa gaan verhuizen, waar de emissiehandel niet geldt.

De prijs voor CO₂ zal door de nieuwe regels wel omhoog gaan, maar naar verwachting niet genoeg om de kosten van klimaatverandering die CO₂-uitstoot op de lange termijn met zich meebrengt te dekken. Verschillende gerenommeerde universiteiten berekenden de prijs die CO₂ zou moeten hebben als je alle toekomstige kosten meeneemt, en kwamen op prijzen tot wel 220 euro per ton CO₂.

 

Bron: www.hier.nu