ABB is gespecialiseerd in energie en automatisering. Door deze activiteiten staan energie-efficiëntie en CO₂-reductie centraal in de bedrijfsvoering van ABB. Naast het verkleinen van de ecologische voetafdruk, heeft de multinational de ambitie om duurzame koploper te blijven in de sector. Vanuit deze motivatie besloot de Benelux-tak van ABB om de CO₂-Prestatieladder te implementeren.

 CO₂-bewust werken

“ABB Benelux maakt deel uit van de multinational ABB Group, die zich tot doel heeft gesteld om wereldwijd CO₂ te reduceren. Dat is een belangrijke doelstelling die is verankerd in ons duurzaamheidsbeleid”, vertelt Eva De Decker, Environmental Coordinator bij ABB Benelux. “Daarom wilden wij in de Benelux met systemen werken die bijdragen aan deze wereldwijde doelstelling. De CO₂-Prestatieladder biedt hiervoor uitkomst.”

“We hebben bewust gekozen voor de implementatie van de CO₂-Prestatieladder, omdat het volwaardige managementsysteem ons niet alleen CO₂-bewust laat werken, maar ook economische voordelen oplevert. Ook zijn onze opdrachtgevers, zoals overheden, bekend met het systeem. Wat de CO₂-Prestatieladder verder onderscheidt ten opzichte van andere CO₂-managementsystemen, is het gunningvoordeel dat de ladder mogelijk maakt. Hoe hoger de ambitie om CO₂ te reduceren, des te groter de kans om een project gegund te krijgen. Daarnaast krijgt CO₂-reductie meer structuur in het bedrijf dankzij de implementatie van de ladder. Zo wordt CO₂-reductie geen eenmalige actie binnen de organisatie, maar een blijvende actie waar we consequent aan werken.”

CO₂-reductie aanjagen

Het energie- en automatiseringsconcern begon bij niveau 3 en heeft inmiddels niveau 5 op de CO₂-Prestatieladder verworven. Na een analyse van de bedrijfsactiviteiten die de meeste CO₂-uitstoot veroorzaken, besloot ABB Benelux zijn pijlen te richten op twee cases, namelijk de ABB marine software Octopus en ABB Drives. De Octopus is een softwaresysteem dat schepen helpt bij het besparen van brandstof door de meest efficiënte route te bepalen aan de hand van weersverwachting, snelheid, belading en de vorm van het schip. Omdat schepen veel brandstof verbruiken, valt er in de scheepvaartsector veel brandstof- en daarmee CO₂-besparing te winnen.

Met ABB drives ontwikkelde het automatiseringsconcern een slim stuursysteem dat energie bespaart bij gebruik van motoren. Volgens De Decker kan ABB met deze producten een grote bijdrage leveren aan CO₂-reductie in de keten. “Omdat wij ons richten op energie-efficiëntie en CO₂-besparing in de producten die wij aan onze klanten leveren, moeten we zelf natuurlijk niet achterblijven. Op het gebied van energie-efficiëntie in onze gebouwen is nu al veel bereikt en kopen we groene stroom in. Ook maken we gebruik van LED-verlichting in onze gebouwen en richten wij ons op het verlagen van de CO₂-uitstoot veroorzaakt door de mobiliteit van onze werknemers.”

De inzet van de CO₂-Prestatieladder draagt volgens De Decker bij aan een groter bewustzijn over duurzaamheid en CO₂ binnen de organisatie. “Duurzaamheid is sterk geïntegreerd in onze organisatie, waardoor medewerkers het logisch vinden dat we actief blijven werken aan CO₂-reductie”, zegt zij. “De medewerkers doen bijvoorbeeld zelf ook meldingen wanneer zij zien dat er verbeteringen aan de orde zijn om de CO₂ verder terug te dringen. De CO₂-Prestatieladder blijft daardoor niet bij een certificering en het beleid van het management, maar leeft ook onder de medewerkers die onze producten mogelijk maken.”