Duurzame innovaties voor het oprapen
Een kleine greep uit de innovaties die N211 rijk zal zijn: zonnepanelen, een warmtekoudeopslag (WKO)-systeem en systemen die het energieverbruik tijdens de bouwwerkzaamheden moet besparen. Het WKO-systeem moet de weg in de winter sneeuwvrij houden en in de zomer koelen, om de levensduur van de constructie te verlengen. De opgeslagen warmte en koude wordt ook geleverd aan nabijgelegen bedrijven en woningen. De N211 krijgt daarnaast lantaarnpalen met verticaal geïntegreerde zonnepanelen. Verder legt BAM de weg zo vlak mogelijk aan. Door de weg voldoende strak te bouwen, zou het brandstofverbruik van automobilisten met 2,5 procent omlaag kunnen, stelt het bouwconcern.
In de aanbesteding heeft Provincie Zuid-Holland de ambitie vastgesteld om 4.000 ton CO₂ te besparen. Dankzij de 21 duurzame maatregelen die BAM in het project toepast, wordt er in totaal 13.000 ton CO₂ bespaard. “De weg compenseert niet alleen CO₂, maar neemt bovendien die 4.000 ton CO₂ nog eens 9.000 ton op”, zegt Ronald van Hulst, directeur BAM Infra Regionaal, in een persbericht. “We dragen met deze weg echt bij aan klimaatdoelstellingen. Als het klaar is, zijn andere overheden van harte welkom om te komen kijken. Want hier liggen de innovaties letterlijk voor het oprapen.”
Mierenzuur
Tijdens de bouwfase maakt BAM gebruik van mierenzuur. “CO₂, water en duurzame elektriciteit voegen we samen tot een vloeistof die we weer terug omzetten in energie”, vertelt Max Aerts van het multidisciplinair studententeam FAST van de TU Eindhoven. “Dat systeem is bedacht als range extender voor een bus. De bus kan daarmee dus langere afstanden afleggen. Maar het mooie is dat we hier de mogelijkheid hebben het in een andere omgeving te testen. Tijdens de bouwfase voor bouwstroom, in plaats van dieselgeneratoren, maar ook in andere context als energie voor tuinders.”
Voorbeeldfunctie
De N211 wordt in het najaar van 2018 opgeleverd. De bouwwerkzaamheden starten in het eerste kwartaal van 2018. De partijen betrokken bij de realisatie van de provinciale weg spreken over een voorbeeldfunctie. “Vooral omdat hier niet naar de laagste prijs is gekeken, maar over de hele levensduur van een weg, naar de laagste kosten”, zegt William Harding van Sweco, het ingenieursbureau dat de uitvraag begeleidde. “Daar kan de BV Nederland van leren. Dit project is dan ook prima op te schalen naar andere wegen en andere overheden en aannemers.”
Volgens gedeputeerde Floor Vermeulen van de Provincie Zuid-Holland is dat precies de bedoeling. “Dit verandert de manier waarop wij als provincie onze wegen vormgeven. Met nog meer contact met de omgeving. Denk aan het bedrijfsleven, omwonenden en gemeenten. Zo geven we concreet invulling aan de ambities in het nationale klimaatakkoord.”
Bron: Provincie Zuid-Holland