Het inzetten van de CO2-prestatieladder in aanbestedingen is een relatief eenvoudige en effectieve manier om de CO2-uitstoot van projecten te beperken. Maar hoe overtuigt u uw organisatie ervan om de Ladder te gaan gebruiken bij aanbestedingen? In deze blog geven we vijf tips waarmee u de meerwaarde van de CO2-Prestatieladder laat zien aan uw collega’s, leidinggevenden en/of directeuren en op een overtuigende wijze overbrengt.
Bij het besluit om de CO2-Prestatieladder te gebruiken in aanbestedingen gaat u niet over één nacht ijs. Werken met de Ladder vraagt om zorgvuldig vooronderzoek, waarbij u kijkt naar wat de Ladder precies inhoudt, wat het betekent om deze in te zetten in aanbestedingen en welke voordelen het oplevert. En niet onbelangrijk: het gebruik van de Ladder moet breed worden gedragen binnen uw organisatie.
Zaak is dus om zoveel mogelijk personen binnen uw organisatie enthousiast te krijgen voor het inzetten van de CO2-Prestatieladder in aanbestedingen. Hierbij gaat het om zowel de mensen die bepalen of uw organisatie met de Ladder aan de slag gaat, zoals directeuren en leidinggevenden, als degenen die er uiteindelijk mee moeten gaan werken, zoals de inkoopafdeling.
Deze 5 tips kunnen u helpen
Maar hoe overtuigt u de mensen binnen uw organisatie van de meerwaarde van het gebruik van de Ladder in aanbestedingen? Deze vijf tips kunnen u hierbij helpen.
Tip 1: Koppel de Ladder aan de klimaatdoelen van uw organisatie
Elke publieke organisatie is in het kader van het nationale en internationale klimaatbeleid verplicht doelen te stellen voor onder meer vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Aanbestedingen zijn vaak een goede manier om veel impact te maken met CO2-reductie. Dit kan bijvoorbeeld door bij de uitvoering van een project gebruik te maken van duurzame materialen of door energiebesparende maatregelen te nemen.
Door de CO2-Prestatieladder in te zetten als gunningscriterium voor de Beste-Prijs-Kwaliteit-Verhouding (BPKV) in een aanbesteding kunt u ervoor zorgen dat het project wordt uitgevoerd met zo min mogelijk negatieve milieu-impact. Hiermee draagt het gebruik van de Ladder bij aan het behalen van uw klimaatdoelen.
Tip 2: Benadruk de toegankelijkheid van het gebruik van de Ladder
Wéér een tool die we moeten gebruiken? Dat gaat ons nog meer werk kosten. Dit is een argument dat u wellicht herkent wanneer uw organisatie iets nieuws wil introduceren. Natuurlijk vraagt het werken met de CO2-Prestatieladder uitzoekwerk, zoals het lezen van de Handreiking Aanbesteden.
Maar de implementatie van het instrument is relatief eenvoudig en kost u weinig tijd. Het grote voordeel is namelijk dat u niet op detailniveau hoeft uit te werken aan welke eisen op het gebied van CO2-reductie een project en de opdrachtnemer hoeven te voldoen. Die eisen zitten immers al verwerkt in de niveaus van certificering.
Daarbovenop komt nog dat u zelf niet hoeft te controleren of inschrijvende partijen aan de eisen en criteria van hun certificeringsniveau voldoen. Dat wordt namelijk extern getoetst door een Certificerende Instelling (CI). U hoeft enkel te checken of deze externe toetsing heeft plaatsgevonden door binnen een gestelde termijn van de opdrachtnemer een geldig CO2 Prestatieladder-certificaat of geldige projectverklaring te ontvangen.
Tip 3: Ondervang juridische en financiële tegenargumenten
Het gebruik van een tool als de CO2-Prestatieladder in aanbestedingen werpt ook een aantal juridische en financiële vragen op. Voldoen we hiermee bijvoorbeeld wel aan de Europese aanbestedingsrichtlijnen? En hoeveel geld gaat dit ons kosten? De keuze om de Ladder mee te nemen als BPKV-gunningscriterium kan er immers voor zorgen dat de gunning niet gaat naar de goedkoopste, maar een duurdere (en kwalitatief betere) bieding.
Het juridische argument is eenvoudig te weerleggen. Met het gebruik van de Ladder als gunninginstrument voldoet u aan de geldende (Nederlandse en Europese) aanbestedingsrichtlijnen.
Het ondervangen van het financiële argument is wat minder zwart-wit. Het kan natuurlijk zo zijn dat een duurzamere bieding ook een duurdere bieding is, maar de vraag is of dat erg is. Wanneer uw organisatie ambities heeft op het gebied van CO2-reductie, kunt u de afweging maken dat extra uitgaven hieraan de moeite waard zijn. Daarnaast hoeft aanbesteden met de Ladder niet automatisch te leiden tot hogere kosten. In veel gevallen leveren (energie)besparingsmaatregelen namelijk ook kostenvoordelen op.
Tip 4: Laat zien dat de Ladder bewezen waarde heeft
De CO2-Prestatieladder wordt al ruim vijftien jaar ingezet als aanbestedingsinstrument. Inmiddels gebruiken ruim driehonderd aanbestedende diensten in Nederland en België de Ladder als gunningscriterium in aanbestedingen. Variërend van nationale overheden, provincies en gemeenten tot publieke uitvoeringsorganisaties, veiligheidsregio’s en waterschappen. Ook in andere Europese landen begint het gebruik van de Ladder van de grond te komen.
Het gebruik van de CO2-Prestatieladder in aanbestedingen geeft de markt een boost om zich te laten certificeren op de Ladder. Wanneer bedrijven zien dat hun ambities op het gebied van CO2-reductie in een aanbesteding worden beloond, hebben ze een prikkel om zich te laten certificeren. Wetenschappelijk onderzoek van CE Delft heeft aangetoond dat het gebruik van de CO2-Prestatieladder ook daadwerkelijk leidt tot CO2-reductie.
Tip 5: Organiseer een interne bijeenkomst met presentatie
Uw enthousiasme om met de Ladder aan de slag te gaan en alle argumenten om dit te doen, wilt u natuurlijk op een zo effectief mogelijke wijze overbrengen aan uw collega’s, manager en/of directeur. De beste manier om dit te doen, is het organiseren van een bijeenkomst voor alle mensen binnen uw organisatie voor wie de tool relevant is.
Door middel van een presentatie kunt u laten zien wat de CO2-Prestatieladder precies is, hoe de tool kan worden ingezet in aanbestedingen en welke voordelen het oplevert. Tevens biedt zo’n bijeenkomst de mogelijkheid voor betrokkenen om hun vragen te stellen en zorgen te delen. Op onze website vindt u veel content die u kan helpen bij de presentatie.
Wat ook erg kan helpen bij zo’n presentatie is het uitnodigen van iemand van een aanbestedende dienst die al werkt met de Ladder. Deze persoon kan ervaringen delen, de meerwaarde laten zien, vragen beantwoorden en eventuele misvattingen wegnemen.
Zo overtuigt u uw organisatie
Het overtuigen van uw collega’s, leidinggevende en/of directeur om de Ladder te gaan inzetten in aanbestedingen is dus vooral een kwestie van het verzamelen van krachtige argumenten en deze op een heldere manier overbrengen binnen uw organisatie. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op.