Onze hoofdstad Amsterdam is sinds dit jaar gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. Hoewel de gemeente al een aantal jaar actief werkt aan CO2-reductie, onder meer met het verduurzamen van hun panden en wagenpark, geeft de Ladder de gemeente een extra duwtje in de rug, zegt duurzaamheidsadviseur Judith Strik.
Amsterdam zet de CO2-Prestatieladder jaarlijks in als gunningscriterium bij honderden aanbestedingen. Hiermee draagt de Ladder bij aan het behalen van de klimaatambities van de gemeente. Laddergecertificeerde organisaties werken niet alleen actief aan CO2-reductie, maar maken dankzij het gunningvoordeel ook meer kans op uitvoering van projecten van de gemeente. Om de…
Op 21 januari 2025 organiseerde SKAO een groot evenement in TIvoliVredenburg om alle geïnteresseerden van de CO2-Prestatieladder, en in het bijzonder bestaande en nieuwe certificaathouders en aanbestedende diensten te informeren en enthousiasmeren over de nieuwste publicatie van de CO₂-Prestatieladder: versie 4.0. Introductie van 4.0 in de Hertz-zaal Met maar liefst…
Met de herasfaltering van een ringweg in Ierland werd voor het eerst een CO2-Prestatieladderproject buiten Nederland en België afgerond. En met succes: het project leverde maar liefst 21 procent CO2-reductie op. De Ierse pilot is opgezet door de Irish Green Building Council (IGBC), de lokale partner van SKAO, SKAO…
Op 14 januari 2025 is de nieuwe versie van de CO2-Prestatieladder gepubliceerd: handboek 4.0. Met een overgangsregeling willen we de transitie van versie 3.1 naar versie 4.0 zo soepel mogelijk laten verlopen. Organisaties en aanbestedende diensten krijgen drie jaar de tijd om volledig te zijn overgestapt naar versie 4.0. Hoe…
Het inzetten van de CO2-prestatieladder in aanbestedingen is een relatief eenvoudige en effectieve manier om de CO2-uitstoot van projecten te beperken. Maar hoe overtuigt u uw organisatie ervan om de Ladder te gaan gebruiken bij aanbestedingen? In deze blog geven we vijf tips waarmee u de meerwaarde van de CO2-Prestatieladder…
Utrecht, 14 januari 2025 – Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) introduceert vandaag versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, het toonaangevende duurzaamheidsinstrument voor bedrijven en overheden die actief werk maken van CO₂-reductie. De vernieuwde versie biedt een aangescherpte aanpak, gericht op het ondersteunen van organisaties bij het behalen van ambitieuze klimaatdoelen…
Groene stroom is elektriciteit die afkomstig is uit een hernieuwbare bron, zoals zon, wind of biomassa. Door groene stroom te gebruiken, kunt u de CO₂-uitstoot van uw bedrijf terugdringen. De CO₂-Prestatieladder hanteert strenge eisen voor wat u in uw emissie-boekhouding kunt rekenen als groene stroom. In dit artikel leggen we…
Op 14 januari heeft SKAO de langverwachte nieuwe norm gepubliceerd: CO2-Prestatieladder versie 4.0. Maar wat betekent dat voor u? Wat is de opzet van deze nieuwe norm? Hoe verhouden de niveaus van versie 3.1 zich tot de treden van versie 4.0? Wat is de…
De overgang van Handboek 3.1 naar 4.0 is de grootste herziening van de CO2-Prestatieladder tot nu toe. Certificaathouders, aanbestedende diensten en Certificerende Instellingen (CI’s) krijgen dan ook ruim de tijd om zich voor te bereiden voor het nieuwe handboek. SKAO-directeur Gijs Termeer en projectleider Handboek 4.0 Tijmen de Groot…
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte: schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuws, inspirerende projectcases en artikelen over de CO₂-Prestatieladder.
"*" geeft vereiste velden aan
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan
Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.