De Ladder in 5 stappen
Veelgestelde vragen
1. Beleidskader en inzet CO₂-Prestatieladder afwegen
Neem CO₂-reductie op in uw beleidskader en weeg per aanbesteding af of de inzet van de CO₂-Prestatieladder zinvol is.
2. Voorbereiden en publiceren
Neem de teksten van het BPKV-criterium CO₂-Prestatieladder op in de aanbestedingsstukken en bepaal hierbij de hoogte van het gunningvoordeel.
3. Gunningvoordeel geven
Geef inschrijvers het gunningvoordeel dat correspondeert met hun ambitieniveau en gun het project aan de inschrijver met de Beste Prijs Kwaliteit Verhouding.
4. Projectuitvoering
De opdrachtnemer voert het project uit op het opgegeven ambitieniveau en houdt een projectdossier bij. Voer aan de hand hiervan eventueel een dialoog.
5. Controleren van het ambitieniveau
Neem de projectverklaring of een CO₂-Prestatieladdercertificaat in ontvangst waarmee de opdrachtnemer aantoont dat aan het afgesproken ambitieniveau is voldaan. De beoordeling van het ambitieniveau ligt bij een externe en onafhankelijke partij: een Certificerende Instelling.
Hoe werkt aanbesteden met de Ladder precies?
Aan de slag met de Ladder
Wilt u aan de slag met de CO₂-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument? Download dan nu de Handreiking Aanbesteden 3.1 of bekijk ons advies over aanbesteden met CO₂-Prestatieladder 4.0.
Handreiking aanbesteden Advies over aanbesteden met 4.0Artikelen over aanbesteden
Bekijk alle artikelen- Nieuws
Event over CO₂-Prestatieladder 4.0 groot succes
Op 21 januari 2025 organiseerde SKAO een groot evenement in TIvoliVredenburg om alle geïnteresseerden van de CO2-Prestatieladder, en in het bijzonder bestaande en nieuwe certificaathouders en aanbestedende diensten te informeren en enthousiasmeren over de nieuwste publicatie van de CO₂-Prestatieladder: versie 4.0. Introductie van 4.0 in de Hertz-zaal Met maar liefst…
- Nieuws
Eerste Ladder-aanbesteding in Ierland: 21 procent CO₂-reductie
Met de herasfaltering van een ringweg in Ierland werd voor het eerst een CO2-Prestatieladderproject buiten Nederland en België afgerond. En met succes: het project leverde maar liefst 21 procent CO2-reductie op. De Ierse pilot is opgezet door de Irish Green Building Council (IGBC), de lokale partner van SKAO, SKAO…